Европейският съюз не може да обясни и собствения си успех. Той има проблем с комуникацията.

Това каза журналистът Бойко Василев в първата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет. В първата от 12-те части, която е под наслов „Време за диалог“, политологът Антоний Гълъбов води дебат между журналиста Бойко Василев и директора на програма „Европейски политики“ към институт „Отворено общество“, Марин Лесенски.

„Според мен Европа застава пред проблема за истината. Този проблем иска дълбоко, философско осмисляне, което да се превърне в практика“, това изтъкна в разговора журналистът Бойко Василев.

Той посочва, че според него именно кризата с коронавируса е показала колко тежък е този проблем, особено във връзка с това как Европа представя себе си спрямо останалите:

„Вижте китайската помощ, вижте руската помощ и вижте комуникацията. Реалната тежест на руската и на китайската помощ и от друга страна реалната тежест на помощта на Европа. Ами помощта на Европа беше в пъти по-голяма, но комуникацията беше в пъти по-малка. С други думи – за да застанем и да решаваме тези проблеми, трябва да кажем, че сега е време за истината. Време да осмислим истината, заставайки срещу нея с цялата и тежест.“

Марин Лесенски изтъкна една от възможните причини за проблема с комуникацията на европейските институции.

„Европейската комисия по-специално и европейските институции се стремят да звучат и действат технократски, което мислят, че е тяхната сила, но всъщност се оказва, че хората очакват от тях да се държат по-политически. Да виждат един въпрос и директно да разговарят за него, да го обсъждат от различни гледни точки.“

Цялата дискусия гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!