Мангъров изборите
На снимката: доц. Атанас Мангъров

Не е етично личните лекари да се крият. Те са единият стълб на здравната ни система, който не функционира в момента. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ директорът на COVID-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

„В страната има повече от 4 000 лични лекари. Ако те се включат в тази работа, ако всеки от тях се грижи, например, за пет болни вкъщи, това са повече от 20 000 „легла”. Това са хора, които са леко болни, не се нуждаят от кислород, но спокойно могат да бъдат гледани вкъщи, при положение, че има кой да ги наблюдава. Това е все едно да разкрием 20 – 30 000 допълнителни болнични легла. И в такъв случай няма да има нужда да се затварят няколко етажа от спешната болница „Пирогов”, защото нали се сещате, че едва ли са се свършили спешно болните и не всички спешно болни са с COVID-19. Тоест, това е един огромен резерв, който трябва да се използва. Това не е моята война, както каза един от председатели на Съюза на Джипи. Това е бедствие, нещо, което засяга цялото общество и не е етично те да се крият от това”, коментира доц. Мангъров.

Според него в момента има хаос в здравната ни система:

„Причината за хаоса е, че в момента, ако някой се окаже положителен, съгласно всички тези инструкции, които са дадени, той трябва да се изолира – да се постави под карантина. Ако на него му се появят симптоми и той започне да се страхува от развитието на нещата, единственият начин да получи медицинска грижа сега е да се обади на 112 и да бъде хоспитализиран в болница. Неговият личен лекар, към който той вероятно се е обръщал в по-добри времена, ще откаже да го преглежда, защото е положителен. Ако личният лекар дойде да го прегледа, той (лекарят-бел.ред) ще се окаже контактен и съгласно правилата, трябва и той да се карантинира. Това е един абсурд. Това е хубав начин системата да се блокира, което се случва”.

И добави:

„Не бива да се забравя, че при COVID-19 в 80% от случаите симптомите липсват и при около 20% случаите симптомите са на грипоподобно заболяване, с които човек спокойно може да си стои вкъщи, даже да има по-силно изразени симптоми. От тези 20% симптоматични случаи много малко са хората, които действително се нуждаят от болнично лечение и това са най-вече хората, които имат нужда от кислород. И когато човек стои сам вкъщи, затворен и с положителен тест, и му е лошо, той трябва сам да прецени за болница ли е или не, и няма медицинско лице, което да му помогне, се стига до паника, до отчаяни действия. Хората се плашат и трябва да има някой, който да ги преглежда и насочва. И този някой в нашата здравна система е личният лекар”.

Той е категоричен, че трябва да бъдат премахнати разпоредбите, чрез които се карантирнират контактните лица.

Цялото интервю с доц. Атанас Мангъров очаквайте утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!