Тайланд, крал

Сгушен сред красивите градини на двореца Дусит в Банкок, се намира жилището Amphorn Sathan на монарха на Тайланд. В превод името означава „кралско седалище в небето”. Но резиденцията има европейски стил и днес е известна като Вила Амбара.

кралят на Тайланд

Там се ражда кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн, а години по-късно там приема и официалната покана да наследи трона, след смъртта на баща си.

кралят на Тайланд

Маха Вачиралонгкорн, който прекарва по-голямата част от времето си извън страната, се завърна в Тайланд в началото на тази седмица, заради кралските си задължения.

Престоят му обаче няма да мине толкова леко. През последните месеци, идеята за свещена монархия крал се пропука под натиска на новото поколение млади тайландци.

протести срещу краля на Тайланд

Във вторник се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите ди паметника на Демокрацията в Банкок. Властите съобщиха, че са арестувани 21 души.

Демонстрантите бяха блокирали частично пътя в близост до монумента и бяха поставили барикада, която полицията се опита да премахне.

протести срещу краля на Тайланд

По-късно конвоят на монарха мина край демонстрантите, които скандираха „освободете нашите приятели”.

Говорителят на полицията потвърди, че са арестувани протестиращите, които са нарушили Закона за събирането на обществени места.

протести срещу краля на Тайланд

Младите хора планират да проведат протестно шествие от паметника до офиса на премиера, където ще опънат палатки. Но по същото време и на същото място се очаква контрапротест, което повишава риска от сблъсъци.

Важно е обаче да се отбележи, че протестите срещу краля и/или други членове на семейството, са изрично забранени със закон в Тайланд.

протести срещу краля на Тайланд

Но тези табута вече се нарушават. Започналият като студентски антиправителствен митинг в няколко града в страната, вече се превърна в движение, набиращо все по-голяма популярност. Дори учениците от гимназията се присъединиха към недоволството. На протестите в Банкок на 16 август присъстваха 10 000 души. А слоганът е „Това място принадлежи на хората, а не на Кралете”.

протести срещу краля на Тайланд

Но тези табута се нарушават. Това, което започна като антиправителствени студентски митинги в градове в цялата страна, оттогава се превърна в движение, привличащо голям кръст от обществото. Протест на 16 август в Банкок привлече около 10 000 души и в средата на септември хиляди излязоха за пореден път, като протестиращите поставиха плоча близо до Големия дворец, която гласеше: „Тук хората декларират, че това място принадлежи на хората, а не на Краля”.

протести срещу краля на Тайланд

Протестите искат монархията да се реформира кардинално. Но не само – младежите искат още демокрация, повече права и свободи, включително и за LGBTQ, повече права за жените, както и образователни и икономически реформи.

Активистите казват, че им е писнало от несправедливостите, включително държането на властта през инструментите на конституцията. Те са против продължаващото извънредно положение заради коронавируса и задушаването на политическата опозиция, и искат свобода на словото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук