Две проучвания, публикувани тази седмица, предполагат, че хората, заразени с COVID-19, които нямат симптоми са поне два пъти повече, отколкото се смяташе досега. По този начин отново като особено важно се подчертава значението на прилагането на мерките за социално дистанциране дори когато човек се чувства здрав.

Първото проучване, което бе публикувано в сряда от китайски изследователи в списанието JAMA Network Open, установи, че 42% от извадкова група пациенти с COVID-19 в Ухан, Китай, са били безсимптомни. Изследването включва 78 заразени с COVID-19, които са били изложени на заразата на пазара на морски дарове в Ухан.

78-те пациенти „са хоспитализирани в [същата] медицинска зона и им предоставят същите лечения, прилагани от същите здравни работници.“ Изследователите установили, че 33 пациенти (42,3%) са били безсимптомни, докато останалите 45 пациенти са проявили симптоми като треска, умора и суха кашлица. Проучването открива също, че асимптоматичните пациенти са предимно жени между 30 и 40-годишни.

Изследователите откриха, че асимптоматичните пациенти не разпространяват заболяването толкова дълго, колкото тези, проявили симптомите след заразяване. Докато асимптомните индивиди разпространяват вируса за период от около осем дни, тези, които показват симптоми разпространяват вируса за 19 дни, ако междувременно не бъдат хоспитализирани.

„Това е много важно, защото теоретично можете да разпространите инфекцията много по-дълго, ако сте толкова силно заразен“, д-р Адитя Шах, сътрудник по инфекциозни болести в клиниката Майо в Рочестър, Минесота, който е участвал в проучването.

Това не е първото проучване, което предполага висок процент на асимптоматични хора, заразени с COVID-19. Нов документ, публикуван в списанието Thorax тази седмица, установи, че голяма част от хората, които са били на борда на круизния кораб „Даймънд Принцес”, превърнал се в огнище на COVID-19 и са били тествани положително за болестта не са проявили никакви симптоми.

Според документа, рзултатите сочат, че 59% от хората на борда на круизния кораб са били положителни, но само 19% от тези хора са имали симптоми на заболяването.

„Много хора все още не схващат, че асимптомните заразени могат да бъдат много често срещани и се чудят защо е нужно да носят маска, когато се чувстват добре, или защо трябва да продължат да спазват стриктна социална дистанция в закрити помещения“, каза Шах. „Просто докато дишате може да разпространявате вирусни частици въпреки, че се чувствате здрави“, добави ученият.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!