Бившият шеф на Световната атлетика Ламин Диак е прикривал положителни допинг проби на руски спортисти

Бившият президент на ИААФ (сега Световната атлетика) Ламин Диак призна пред съда в Париж, че е прикривал положителните допинг проби на руски лекоатлети по време на президентството си в името на „финансово здраве на Световната атлетика“.

В понеделник във френската столица започна делото за корупция срещу 87-годишния сенегалец, който бе начело на Световната атлетика от 1999 до 2015 година и бе една от най-влиятелните фигури в световния спорт. Според френската прокуратура Диак е изградил „корупционна мрежа“ по време на управлението си и е взел 3,45 милиона евро под формата на подкупи, за да прикрива положителни допинг проби на атлети.

По време на показанията си днес Диак не отрече, че го е правил, но изтъкна друга мотивация за действията си.

„Правих го основно заради финансовото здраве на ИААФ. Трябва да пазя финансовото здраве на ИААФ и бях готов да правя компромиси в името на това“, обясни Диак.

Той допълни, че е взел решението да отложи наказанията на 23 руски лекоатлети, за да не загуби Световната атлетика спонсорство на мощни руски компании, като държавната банка ВТБ и телевизията РТР.

От показанията му днес стана ясно, че някои от руските атлети, чиито положителни допинг проби са били прикрити, са спечелили медали по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато всъщност е трябвало да изтърпяват наказание. Диак обаче отрече обвиненията, че е взел подкуп в размер на 1,5 милиона долара от руски източници, за да подпомогне успешната кампания за президент на Сенегал на Маки Сал.

Ако бъде намерен за виновен, Диак може да бъде осъден на 10 години затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!