мохамед морси
на снимката: Мохамед Морси - бившият египетски президент

Бившият президент на Египет Мохамед Морси е починал от сърдечен удар, съобщава Ройтерс.

Той колабира в съдебна зала в Кайро по време на процес срещу него.

Медицински източник на египетската телевизия твърди, че бившият президент страдал от доброкачествен тумор и непрекъснато получавал необходимите лекарски грижи.

Смъртта на 67-годишният Морси предизвика голям отзвук в мюсюлманския свят. Президентът на Турция Реджеп Ердоган го нарече мъченик и обвини сегашните управници в Египет за случилото се, определяйки ги като тирани.

Мащабната организация Мюсюлмански братя, която е забранена в редица страни и към която се числеше Мохамед Морси, също хвърли вината върху управляващите в Египет.

Роднини на Морси предупреждаваха на няколко пъти, че бившият президент е сериозно болен, а синът му твърдеше пред западни медии, че властите умишлено не го лекуват в затвора, защото искат да почине от болестите си.

Синът му каза още, че Египет е забранил на фамилията да погребе тялото на Мохамед Морси в семейното гробище.

Неправителствената организация за защита на човешките права Амнести интернешънъл призова за щателно, независимо и прозрачно разследване на смъртта на Морси.

Миналата година британският депутат Криспин Блънт, който ръководеше екип от народни представители и юристи, които изготвяха доклад за задържането на Морси, определи като много лоши условията, при които е държан.

Мохамед Морси беше в затвор от свалянето му от през 2013 г. Смъртта му ще окаже допълнителен натиск върху Египет да подобри спазването на човешките права, особено в затворите, където лежат хиляди ислямисти и светски активисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!