американски войници

Съединените щати ще изпратят още 1000 войници в Близкия Изток, заради повишеното напрежение с Иран.

Секретарят по отбраната на САЩ Патрик Шанахан каза, че войниците заминават със защитна цел, за да отговорят на заплахите по въздух, суша и вода в Близкия Изток.

„Съединените щати не търсят конфликт с Иран“, се казва още в изявлението на Шанахан, който уточнява, че новите 1000 войници ще осигурят сигурността и благосъстоянието на военния персонал, работещ в региона в защита на националните интереси.

Опасенията от възможен конфликт между САЩ и Иран се засилиха в четвъртък, когато бяха атакувани два петролни танкера в близост до основните морски пътища за превозване на суровината от Персийския залив.

Поредният повод за противопоставяне идва повече от година, след като президента на САЩ Доналд Тръмп обяви едностранното оттегляне на страната му от договорената между Великите сили сделка с Иран за ядрената програма на Ислямската република.

В понеделник Иран обяви, че съвсем скоро ще премине границата от складирани количества на обогатен уран, които са предвидени в сделката. Това изявление беше наречено от представителя на САЩ в Съвета за сигурност на ООН „ядрено изнудване“.

Сделката от 2015 г. предвижда ограничение за Иран от 300 килограма уран, обогатен до 3,67 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!