Асен Василев

След провелата се вчера среща на Съвета за тристранно сътрудничество работодателите от петте национално представени работодателски организации искат извинение от вицепремиера и финансов министър Асен Василев заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.

Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанската камара, Търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Съюза за стопанска инициатива, реагираха остро срещу думите на Асен Василев в отворено писмо до медиите.

В позицията се цитират думите на министъра, според когото „от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни“. Изричането на тези думи вече беше потвърдено от няколко човека, сред които представителят на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя написа хвалебствен пост в своя Фейсбук профил относно въпросните изказвания.

„Слушайте, не го казвам и няма да го казвам често: Браво на Асен Василев!

На НСТС АИКБ отново реват срещу минималната работна заплата, процент прослужено време, минимални осигурителни доходи. Всичко.

Този път преди нас се намеси министърът на финансите:

„От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците.

Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро.“

Когато го казваме ние, сме ретрогради. А то просто е така!“

Днес работодателите обориха част от твърденията, като заявиха, че половината от заетите на минимални заплати са в бюджетната сфера.

„На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват“, посочват работодателите и заявяват, че са обидени, че вместо държавата да им бъде благодарна, тя ги нарича „некадърни“.

За увеличението на минималната заплата от бизнеса изтъкват, че това ще доведе до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата, което пък ще доведе до демотивация за допълнителни квалификации. Организациите посочват още, че проблемът не е само в минималната заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук