Виктор Орбан ЕНП

Превземането на голяма част от политическата система в Унгария от министър-председателя Виктор Орбан е един истински пример за амбициозните популисти и предупреждениеза защитниците на демокрацията. Сега Орбан е изправен пред най-голямото изпитание за управлението си, тъй като опозиционните партии се обединяват, за да се опитат да го свалят от власт на изборите на 3 април, докато Европейският съюз заплашва да обезкърви финансово правителството му. Нахлуването на Русия в съседната на Унгария Украйна допълнително изправи кампанията пред нови предизвикателства, като разклати икономиката и принуди правителството, известно с враждебното си отношение към имигрантите, да приеме половин милион бежанци.

  1. Какво направи Орбан, за да предизвика критики?

От 2010 г. насам той премахна механизмите за контрол над правомощията на правителството, като претрансформира до преди независими институции и назначи близки до него лица в съдилищата, главната прокуратура и медийния орган на страната. Голямото парламентарно мнозинство позволи на Орбан да напише нова конституция, която критиците осъдиха като посегателство срещу демокрацията и правата на човека. Той се насочи към малцинствата, включително ромската и ЛГБТИ общността, с аргумента, че интересите на мнозинството имат предимство. През 2019 г. Унгария стана първата страна от ЕС, която загуби рейтинга си на пълноправна демокрация във Freedom House – базирана във Вашингтон институция, която оценява политическите системи.

  1. Как неговият популизъм оформи политиката на Унгария?

Орбан промени изборното законодателство в полза на най-голямата политическа партия, като помогна на своето движение „Фидес“ да получи т.нар. парламентарно мнозинство на всеки от последните три избора, като спечели само около половината от гласовете. Напоследък той се опитва да разшири влиянието си върху културата и образованието, като назначава верни на него хора – в много случаи членове на кабинета – за ръководители на университети. Бизнес съюзниците, които са натрупали голяма част от богатството си благодарение на държавни поръчки, осигуряват на Орбан влияние върху медиите. Това позволи на правителството му да заглуши гласовете на опозицията и да натрапва правителствените послания, насочени срещу предполагаеми врагове – от имигрантите до чуждестранните корпоративни интереси и ЕС.

  1. Какъв е залогът на вота?

Залогът е оцеляването на политическата система на Орбан и мощта на негови съмишленици в целия ЕС. Шест опозиционни партии, които обхващат целия политически спектър от либерални, зелени и консервативни партии, сформираха единна листа с цел да го свалят от власт. Загубата на Орбан може да възстанови разклатените връзки със западните съюзници. Ако спечели, това може да му позволи да укрепи властта си и да задълбочи противопоставянето с ЕС.

  1. Как инвазията на Русия в Украйна повлия на изборите?

Преди конфликта кампанията беше фокусирана върху държавните помощи, анти-ЛГБТИ реториката на Орбан, върховенството на закона и корупцията. Войната подкопа икономическото възстановяване на Унгария от пандемията, доведе до рязко покачване на инфлацията и накара правителството да разшири субсидиите, за да облекчи тежестта върху домакинствата. Орбан върви по тънък лед, тъй като през последното десетилетие поддържаше близки отношения с руския президент Владимир Путин. Той осъди инвазията и подкрепи икономическите санкции на ЕС срещу Москва. Въпреки това той предложи само частична подкрепа за Украйна и се противопостави на призивите за намаляване на вноса на руски петрол и газ, като заяви, че това ще доведе до спиране на икономиката. Той смекчи антиимигрантската си реторика и дори посети границата, за да прегърне пристигащите украински бежанци, много от които са етнически унгарци от западната част на страната.

  1. Има ли шанс Орбан да загуби властта?

Социологическите проучвания сочат, че резултатите  са близки. Въпреки усилията на опозицията да го представи като пионка на Путин, Орбан всъщност успя да увеличи подкрепата си с обещанието да държи Унгария настрана от войната и да забрани на съюзниците от НАТО да използват територията ѝ за доставка на смъртоносни оръжия в Украйна. Социологическите проучвания сочат победа за партията на Орбан с малка преднина, която обаче не е достатъчна, за да осигури две трети от парламентарното мнозинство. А решението на опозиционните партии да се обединят им дава шанс да постигнат обрат. Изходът може да зависи от избирателната активност и резултатите в около две дузини избирателни райони, в които се води битката.

  1. Какво ще стане, ако Орбан загуби?

Дори ако опозицията спечели, Орбан може да запази значително влияние. Той е назначил лоялни хора за срок от девет години в ключови области, включително главната прокуратура и медийния орган, и доживотно на постове, контролиращи университетите. Семейството и съюзниците му имат влияние върху икономиката, включително финансите, туризма, енергетиката и медиите. Кандидатът на опозицията за министър-председател Петер Марки-Зай обеща да уволни лоялните на Орбан служители като първа стъпка след победа на изборите, дори без да разполага с мнозинство от две трети в парламента, което може да е необходимо за утвърждаване на този ход, което създава предпоставки за потенциален сблъсък, който според някои политически анализатори може да се пренесе на улицата. Към предизвикателствата се прибавя и фактът, че който и да спечели вота, го очаква тежък път. Войната влоши състоянието на икономиката и следващото правителство ще бъде подложено на натиск да намали държавните разходи.

  1. Как Орбан избегна проверката на ЕС?

Орбан се представя като защитник на суверенитета на държавата от това, което той заклеймява като намеса на ЕС във вътрешните работи на Унгария. Най-ефективна е антиимигрантската му реторика, като той дори изгради телена ограда и експулсираше търсещите убежище без надлежна процедура. През по-голямата част от мандата си Орбан успяваше да надхитри ЕС, като протакаше исканията си за промяна, сключваше сделки, които не водеха до значимо ограничаване на властта му, и използваше недостатъците в правните харти на самия блок. Бившият германски канцлер Ангела Меркел също защити Орбан с аргумента, че прекалено силният натиск върху него може да накара Унгария да последва Великобритания в решението ѝ да напусне ЕС.

  1. Променя ли сега ЕС курса си?

Излизането на Обединеното кралство от ЕС накара мнозина в блока да признаят, че вероятно най-голямата заплаха за него е отвътре. През 2018 г. Европейският парламент гласува за започване на проверка за спазване на принципите на правовата държава срещу Унгария във връзка с „ясен риск от сериозно нарушение“ на демократичните принципи на ЕС. Година по-късно Европейската народна партия, най-голямата дясноцентристка политическа група в ЕС, която дотогава активно закриляше Орбан, отстрани унгарската управляваща партия и през 2021 г. ефективно я изгони. През 2020 г. ЕС се съгласи да приеме нов механизъм за „върховенство на закона“, който заплашва да намали финансирането на държавите членки, когато финансовите интереси на блока могат да бъдат подкопани. Очаква се висшият съд на ЕС да се произнесе по законосъобразността на механизма в началото на 2022 г. Междувременно ЕС вече забави 7,2 млрд. евро (8,2 млрд. долара) от средствата за възстановяване на пандемията за Унгария и в крайна сметка може да спре още 34 млрд. евро поради опасения, свързани с върховенството на закона.

  1. Какъв е отзвукът от това в ЕС и извън него?

Част от причината за действията на ЕС беше признанието, че моделът на Орбан се разпространява в блока. През 2015 г. националистическата партия „Право и справедливост“ взе властта в Полша, като обеща да подражава на политиките на Орбан. В Словения на власт дойде друг популистки съюзник на Орбан – Янез Янша. Италианският Матео Салвини и френската Марин Льо Пен също установиха близки връзки с Орбан, виждайки в постиженията на унгарския лидер рецепта за подкопаване на основните политически течения в собствените си страни. В стремежа си да реформира ЕС Орбан се опитва да обедини и европейските националистически партии, но засега не успява. В САЩ бившият президент Доналд Тръмп и десният естаблишмънт обърнаха внимание на това, като Тръмп дори подкрепи Орбан за изборите през април.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук