Тедрос Аданом Гебрейесус
На снимката: Тедрос Аданом Гебрейесус

COVID-19 със сигурност няма да бъде последната пандемия, а вероятността от ново заболяване и мащабът на загубите зависят от това как хората ще научат уроците от настоящата пандемия. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Абсолютно сигурно е, че COVID-19 няма да бъде последната пандемия. Но вероятността това да се случи и загубите, които може да причини, ако това се случи, са нещо, върху което можем да окажем влияние. Трябва да извлечем поуките от тази пандемия“, заяви ръководителят на СЗО по време на речта си на Световната правителствена среща на върха.

Той заяви, че е от съществено значение да се засили местното производство на ваксини, особено в страните със средни и ниски доходи, за да се укрепи тяхната независимост. Необходими са и инвестиции в общественото здравеопазване, особено в спешните здравни грижи за ранно откриване и превенция, както и в укрепването на глобалната структура за превенция и реакция при пандемии.

Както отбеляза той, „COVID-19 показа, че пандемията е много повече от криза в общественото здравеопазване“.

„Повече от 6 милиона души са загинали, здравните системи са разрушени, за първи път през този век наблюдаваме увеличаване на броя на хората, живеещи под прага на бедността. Въпреки че пандемията е естествено обусловена, тя се засилва от глобализацията, изменението на климата и несигурността“, каза той.

„В много страни ваксините помогнаха за ограничаване на пандемията, спасяване на човешки живот и защита на здравните системи. Въпреки това повече от 30% от населението на Африка не е получило нито една доза ваксина, липсва и достъп до тестове, като е ясно, че справедливостта не може да бъде оставена на пазарните сили или да бъде обвързана с желанията на донорите“, заключи Гебрейесус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук