Франтишек
На снимката: Димитър Франтишек Петров

Бившият ръководител на специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Πeтpoв се е кандидатирал да оглави второинстанционната спецпpoĸypaтypa.

Срокът за участие в конкурса изтича днес и засега Петров е единственият кандидат, съобщава БНР.

Франтишек напусна сам спецпрокуратурата

Преди два месеца Франтишек се оттегли без обяснение от Специализираната наказателна прокуратурата.

Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е „възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител“.

През последните дни Димитър Петров беше част от екипа по разследване срещу близки до укриващия се в Дубай Васил Божков, за които от държавното обвинение съобщиха, че са проследявали магистрати и техните семейства, припомня Lex.bg.

От концепцията му за шеф на апелативната спецпрокуратура също не става ясно какво го е накарало да напусне предишната си ръководна позиция. В личната си мотивация посочва следното:

Ползвам се с авторитет сред професионалната общност и с одобрението на колегиалния състав на институциите, в които съм работил и които съм ръководил… В рамките на заеманата от мен длъжност като ръководител на СП, считам, че съм придобил необходимия опит в осъществяването на административно-ръководната и финансово-стопанската дейност, в дейността по управление на човешките ресурси и материално-техническото осигуряване“.

Петров изтъква, че ще наблегне на екипния принцип на работа „както на ниво административни органи по отношение на управлението на прокуратурата, така на ниво магистрати и служители по отношение на пряката работа на прокуратурата“.

Повече от две години не се намери шеф на Апелативната прокуратура

Постът, за който сега Димитър Франтишек Петров се кандидатира, е вакантен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури.

След оставката му  без титулярен ръководител е и първоинстанционната наказателна прокуратурата, поради липса на кандидати да я оглавят.

В момента нейн временен ръководител е Xpиcтo Динeв, който от своя страна преди време предсрочно се оттегли като ръководител на Софийската градска прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук