бежанци, мигранти

Европейският съюз ще разчита на всички свои държави-членки, а не само на страните на фронтовата линия, за да помогне за ускоряване на завръщането на мигрантите, които не отговарят на условията да останат в блока. Това съобщава „Блумбърг“, публикувайки подробности за новото предложение на ЕК, представено днес.

Взаимопомощ

Ако държава-членка се изправя пред голям брой мигранти, ще бъде задействан „задължителен механизъм за солидарност“, при който друга държава ще поеме отговорността за преместването, за връщане на лицето обратно в родната му страна или чрез инвестиране в центрове за убежище.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че молбите за убежище трябва да бъдат обработвани в рамките на 12 седмици.

ЕС се надява да постигне политическо споразумение по предложението до края на годината, съобщава медията, посочвайки още, че може да бъде създаден и кризисен механизъм в случай на още по-голям приток, включващ по-дълги периоди за обработка и възможност за вземане на решение за много хора едновременно.

„Време е да осъзнаем, че имаме общ проблем – каза Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, в брифинг за пресата във вторник – Ще имаме 27 държави-членки, които казват: „не сме напълно ОК с това. Но също така мисля, че ще имаме 27 държави-членки, които признават, че това е балансиран подход.“

Промените

Новото предложение означава, че ЕС ще оттегли противоречивия си механизъм за разглеждане на молбите за убежище, наречен Дъблински регламент, при който мигрантите трябва да търсят убежище от държавата, в която пристигат за първи път. Вместо това тези, които идват в блока, ще бъдат разпределени в зависимост от набор от критерии, като например ако имат брат или сестра в друга държава-членка или са работили или учили другаде в ЕС.

Докато броят на мигрантите, стигащи до европейските брегове, е намалял значително отпреди пет години, неправителствените организации подчертават драконовските мерки, използвани за спиране на потока. Те посочват натиска за връщане в Средиземно море, центровете за задържане в Либия и задържането на кораби, които са се опитали да доставят мигранти до пристанището. Броят на незаконно преминаващите границите е спаднал с 14% през първите осем месеца на 2020 г. до 60 800, според данни на „Фронтекс“.

Проблемите

Блокът е в нелеки отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сключи сделка с ЕС през 2016 г., която спря мигрантския поток към Европа в замяна на финансова помощ. По-рано тази година напрежението между двете страни се разпали, след като турското правителство публично заяви, че няма да пречи на милиони мигранти, ако искат да се отправят към Европа.

ЕС е особено бдителен през последните седмици, след като пожар в най-големия миграционен лагер в Гърция на остров Лесбос остави 13 000 без подслон. Подчертама се, че само няколко държави по средиземноморското крайбрежие на континента са оставени да се справят с миграцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!