Партията на премиера на Унгария Виктор Орбан загуби контрола над Будапеща и още четири от най-големите градове в страната – най-голямата загуба за полудемократичния лидер на страната.

Всички опозиционни партии се обединиха за първи път, за да победят „противника на либералната демокрация”.

Гергели Карашони, бивш районен кмет в Будапеща, завоюва най-важната победа в неделя.

„Тези избори бяха свързани с това как силата на народа е по-голяма от тази на един човек.”, каза Карашони, след като Ищван Тарлос – двумандатният кмет на Орбан в Будапеща, призна поражението си.

За Орбан, един от най-известните популистки лидери в Европейския съюз, загубата на Будапеща е най-голямото избирателно разочарование за последното десетилетие, след седем поредни победи в цялата страна от неговата управляваща партия „Фидес”.

Това е сигнал, че след като разби гражданското общество и контролира голяма част от националните медии, значителен дял от унгарците все пак се противопоставя на неговото управление.

Този развой на събитията подчертава тенденцията, при която националистите от Турция до Полша се сблъскват с провала в големите градове, които са склонни да изберат демокрацията пред твърдата реторика.

Противниците на президента Редежеп Ердоган в Турция постигнаха шокова победа в надпреварата за кмет на Истанбул по-рано тази година, а полската опозиция спечели повечето големи градове на местните избори през 2018г.

В Унгария опозиционните партии изпратиха общи кандидати в столицата и други градове, за да подобрят своите избирателни шансове.

Тактиката подейства, като им помогна да спечелят 10 от 23-те най-големи градове в страната извън Будапеща, утроявайки предишния си резултат.

Все пак „Фидес” запазва солидна сила и непрекъснат контрол върху граничните градове.

Голяма значение за победата на опозицията обаче изигра един видеоклип, появил се в последната седмица на кампанията, в който се вижда как кметът на Гьор (най-големият град в Западна Унгария) на управляващата партия, участва в секс парти на яхта.

Кадрите бяха разпространени в „сайтовете за възрастни”. Действията на кмета са абсолютен контрапункт на проповядваните от „Фидес” консервативни семейни ценности.

Жолт Боркай, кметът на Гьор, също бе обвинен, че използва публични средства за финансиране на „ваканциите си” и за наркотици. Той се извини за поведението си, но отрече обвиненията.

Докато Боркай беше близо до преизбиране за кмет от „Фидес”, резултатите в другите градове, включително в Будапеща, показваха, че ако той остане в надпреварата, въпреки скандала, това може да се окаже в ползва на опозицията, която, разбира се, се възползва от ситуацията максимално.

Големите секс скандали са рядкост в унгарската политика, но разточителното пътуване с яхта не е съвсем изолиран случай. Много от роднините, съветниците и съюзниците на Орбан от парламента и бизнеса демонстрират охолен начин на живот, включително с круизи, частни самолети и луксозни вещи.

Опозицията, която спечели Будапеща за първи път от 2010г., все още е изправена пред трудна битка. Тя трябва да запази инерцията си до следващите парламентарни избори през 2022г. Бързият темп на растеж на икономиката, заплатите и медийният кръг около Орбан обаче работи срещу опозицията.

Орбан заяви, че ще си сътрудничи с градовете, които ще бъдат ръководени от опозицията, макар че по-рано ги заплашваше с финансови наказания.

Той обаче даде да се разбере, че резултатите от изборите в неделя няма да възпрепятстват правителството му.

„Изборите показаха, че най-силната партия в Унгария е съюзът на „Фидес” и Християндемократическата народна партия“, каза Орбан. „Ще продължим да се държим както трябва.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!