Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Остава по-малко от месец до деня на Брекзит и изведнъж премиерът Тереза Мей се разбърза. Тя трябва да постигне някаква сделка.

Мей се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера в Брюксел и двете страниха се съгласиха да продължат да работят, докато намерят решение за ирландската граница, което да е по-приемливо за Великобритания.

Те ще продължат разговорите си и през следващите дни, притискани от времето и историческото значение на постигането на компромис и „уникално бъдещо партньорство”.

Испанският външен министър Жозеп Борел каза пред „Блумбърг”, че решението вече се претупва. Двама министри от кабинета прогнозираха, че споразумението може да бъде постигнато до дни и да бъде представено пред парламента следващата седмица. Същото каза и финансовият министър Филип Хамънд тази сутрин пред Би Би Си.

Екипът на Мей също така намекна в сряда, че премиерът иска да покаже на парламента, че е постигнала някакъв напредък. Ако успее, това може да задържи някои от депутатите, които заплашиха, че ще поемат контрола върху процеса и ще принудят премиера да отложи Брекзит, ако не разполага с нищо ново до 27 февруари.

Парламентът трябва да гласува нещо, преди блокът да събере лидерите на държавите членки за още една среща на върха за Брекзит. Идеята е, че депутатите не искат да съберат европейските лидери отново, да им предложат отстъпки, които после ще бъдат отхвърлени от британския парламент. Защото това вече се е случвало.

Те искат да знаят, че ще предложат нещо, което ще бъде одобрено. Предложението на ЕС е британският парламент да има някакъв вид необвързващ вот за промените, след което лидерите да могат да подпишат споразумение през следващия месец на срещата на върха. А после парламентът окончателно да ратифицира споразумението.

На този етап това е само идея на ЕС, но и стратегия за провеждане на окончателно гласуване.

От решаващо значение е, че Великобритания вече е свела до минимум изискванията си от ЕС – ирландската граница.

Страната вече не иска от Съюза нова сделка, което Блокът категорично отказва, така или иначе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!