изборната технология
на снимката: Политологът доц. Антоний Гълъбов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът доц. Антоний Гълъбов коментира бойкота на парламентаризма от страна на БСП точно в момент, в който страната ни гласуваше протокола за членството на Република Северна Македония в НАТО.

По негови думи с този си акт левицата затвърди тезата, че все повече се превръща в антинатовска и антиевропейска политическа сила у нас и това довежда до засилване на нейния изолационизъм . След като по време на ратификацията на Договора за добросъседство със Северна Македония един от представителите на социалистическата партия напусна пленарната зала, а след това друг нарече Народния съд „необходимо правосъдие”, шумното мълчание на БСП по темата с Македония в НАТО вече е притеснително.

„Много важно беше България да излъчи единен сигнал, че в 70-ата година от създаването на НАТО и малко по-малко от месец преди ние да честваме 15 години, откакто сме част от организацията, Северна Македония ще стане 30-ата страна член на Алианса. Трябваше ясно да покажем и, че българският национален интерес без всякакво съмнение е в това нашите съседи да са сигурни и предвидими членки на същите съюзи, в които сме и ние. БСП показа, че политиката на изолационизъм и на действия извън официалните институции в БСП набира скорост.”

Политологът е на мнение, че другите две проруски партии в парламента – „Атака” и „Воля” – са гласували за членството на Северна Македония в НАТО, тъй като се намират под влиянието на други кръгове в Руската федерация, които лобират по други въпроси.

Доц. Гълъбов отбеляза отсъствието и на президента Румен Радев от пленарната зала по време на това важно гласуване. Той заяви, че въпреки че Радев има запазено място в парламента и има право да го посещава, той не е направил това нито веднъж след като положи клетва като държавен глава. Оценката на експерта е, че това също е крайно притеснително.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!