Финансовото стабилизиране на „Топлофикация София“ ще е основната задача на новия изпълнителен директор на дружеството Кремен Георгиев. Това заяви  той по време не откритото заседание на КЕВР. Георгиев обаче не можа да набележи конкретните стъпки, които смята да предприеме, за да постигне амбициозната цел, нито защо предишният шеф на столичното топлофикационно дружество е бил сменен и с какво самият той е спечелил доверието на Столичната община.

Той каза само, че една от мерките по посока на по-доброто финансово бъдеще на компанията ще включва повишаване на събираемостта от клиентите, която в момента е 75 на сто. „Това наистина е събираемост, която е по-добра от предишните, но до 100% все още има място.“ Той допълни още, че възнамерява да повиши събираемостта чрез повишаване на доверието на абонатите към дружеството, което по думите му е „въпрос на разговори, въпрос на оповестяване на информация, която касае абонатите и която ги интересува. Ще се опитам да променя отношението на абонатите към „Топлофикация“ като дружество и като партньор“, обеща още той.

На този етап, обаче поставената от Кремен Георгиев цел изглежда трудно постижима. От години столичната топлофикация не е в много топли отношения с клиентите си, които често се оплакват от качеството на услугата, високите сметки и непрозрачното ценообразуване. В допълнение, не малка част от тях си изпатиха от частни съдебни изпълнители, без въобще да е ясно дължат ли съответните суми – или не.

Кремен Георгиев, шефът на столичната топлофикация – първият от ляво

Дали 100% събирааемост ще реши финансовите проблеми на дружеството – също е спорен въпрос. Не тайна , че „Топлофикация София“ е пред фалит, като дълговете й към „Булгартрансгаз“ надхвърляха 800 милиона лева в края не 2018, макар че няколко месеца по-рано, през септември, БЕХ пое 100 млн. лв. от просрочените задължения на дружеството към държавния газов оператор, за да не се стигне до принудително събиране.

Това е второто поред цедиране на задължения на соличната топлофикация, след като през 2015, БЕХ разсрочи за 20г. натрупания газов дълг  в размер на 503 млн. лв.

Преди да поеме поста директор на „Топлофикация София“, Кремен Георгиев е бил в ръководството на топлофикациите във Враца, Велико Търново и Перник, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук