Турция кораб
Турция отново изпрати сондажен кораб в спорната зона

Германия има шанса и доверието да успокои бурните води на Средиземноморието, пише Блумбърг.  Рядката възможност за нормализиране на ситуацията в района се появи тази седмица, когато Турция  даде знак, че сеизмичното проучване в район, оспорван от Гърция, може да бъде спряно.

Изследователският  кораб на Анкара засега ще остане в пристанището на Анталия, като ще даде време на двете страни да търсят дипломатическо решение, допълва Блумбърг.

Колко точно време не е ясно, но говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова за всеобхватни преговори с Атина, „без предварителни условия“.

В Гърция поставят под въпрос искреността на предложението, което идва малко след като Ердоган възпали гръцките чувства, като превърна емблематичния музей „Света София” в джамия.

Двете страни имат нужда от посредник

Предвид дълбокия антагонизъм между двете страни, всякакви преговори между тях ще изискват посредничество, пише Блумбърг.

Спорът им за водите и природните ресурси на Източното Средиземноморие е само последната глава в дългата история на напрежение и враждебност. При други обстоятелства САЩ биха играли тази роля: В крайна сметка и Турция, и Гърция са членове на НАТО.

Последният път, когато напрежението между двете страни ескалира  беше  заради необитаемите острови в Егейско море през 1996 г. Тогава президентът Бил Клинтън разреши кризата, припомня Блумбърг.

Но ангажиментът на Ердоган към НАТО е под въпрос в най-добрия случай и момента администрацията на Тръмп няма способност за разрешаване на конфликти.

Най-логичната алтернатива за посредник между Анкара и Атина е Берлин

Германия е жизненоважен търговски партньор и за двете страни, а  това, че е председател на Европейския съюз в момента придава още по-голяма дипломатическа тежест на страната.

Когато говори канцлерът Ангела Меркел турците и гърците са склонни да слушат.

Както и миналата седмица, когато тя се обади на Ердоган и на гръцкия премиер  Мицотакис и обсъди с тях опасността от морска конфронтация в Егейско море.

След тези разговори дойде новината за решението на Турция да спре мисията на проучването и да даде повече време на дипломацията, пише Блумбърг.

Германия се радва на добри отношения с други страни, които имат претенции към Източното Средиземноморие, като Кипър, Израел и Египет. А това, че Берлин не е страна в гражданската война в Либия също е предимство.

Единствената друга голяма държава, която има подобен авторитет като посредник, е Великобритания, която е основен търговски партньор за Турция и Гърция и има добри отношения с Израел и Египет.

Премиерът Борис Джонсън обаче не проявява желание да играе голяма роля в Източното Средиземноморие.

Какво може да направи Меркел?

След като привлече вниманието им, Меркел трябва да притисне Ердоган и Мицотакис да се ангажират с преговори на високо ниво, обхващащи пълния спектър на техните разногласия в Източното Средиземноморие.

Всички те произтичат от различията в мненията по основен въпрос за морската юрисдикция: Докъде в морето стигат териториалните и икономически претенции на една държава?

Конвенцията на Организацията на обединените нации за морското право позволява на териториални претенции на страната до 12 морски мили и изключителна икономическа зона на разстояние до 200 морски мили от бреговата й ивица.

Но има много спорове относно това какво представлява бреговата ивица: трябва ли да се измерва от гръцката континентална част или от всеки от нейните острови, някои от които се виждат от турския бряг?

Гърция е подписала конвенцията на ООН, но Турция не е. За всеки посредник това ще постави на сериозно изпитание бъдещите преговори. Ангела Меркел няма време за губене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!