Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Състоянието на най-богатия човек в света Джеф Безос достигна рекордните 180 милиарда долара на фона на повишаващите се цени на акциите на неговата компания “Амазон“. Това съобщи на своя уебсайт списание „Форбс“.

Според публикацията, в сряда следобед капитализацията на „Амазон“ е достигнала 1,52 трилиона долара. Така състоянието на Безос, който притежава 11,1% от акциите на компанията за онлайн търговия на дребно, надхвърли $181,5 млрд. „Форбс“ подчертава, че това са рекордни числа за цялото време на съставяне на такава статистика.

Безос е най-богатият човек на Земята

През април „Форбс“ за трети пореден път постави Безос на първо място в списъка на най-богатите хора в света. По това време, според оценките на експертното списание, състоянието му бе оценено на приблизително 113 млрд. долара. Второто място заема един от основателите на „Майкрософт“, Бил Гейтс, с богатство от 98 млрд. долара. Генералният директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно е на трето място, чието състояние е оценено на 76 милиарда долара.

„Амазон“, която продава стоки и услуги по интернет, е основана от Безос в САЩ през 1994 година. От продажба на книги и музикални албуми корпорацията постепенно преминава към продажба на видеокасети, видео игри и битова електроника, а също така е първата в Съединените щати, която предлага на потребителите на своя уебсайт услуга за изтегляне на платен филм с възможност да го гледат без интернет връзка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук