На снимката: Жозеп Борел

ЕС трябва дасе подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия, заяви пред Европейския парламент върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той добави, че руските власти се стремят да задълбочат сблъсъка със Запада и са решили да се държат като противник. Трябва да се опитаме да избегнем противопоставянето и да останем открити за сътрудничество с Москва по въпроси от общ интерес като споразумението за ядрената програма на Иран и опазването на природата, посочи Борел.

Влошаването на отношенията с Русия продължава и може да се задълбочи, заяви той. Борел определи изводите от разследването на властите в Чехия за взривовете през 2014 г. във военни складове като тежко престъпление. Това не е военно разузнаване, добави той по повод съмненията, че извършители са служители на ГРУ.

Борел определи като добра новина изтеглянето на руските войски от украинската граница, но определи действията на руската страна в Украйна като напълно неприемливи. Досега Москва не показа воля за прекратяване на конфликта, добави той.

Той каза, че ЕС не желае да допринася за влошаването на отношенията с Русия, но трябва да покаже, че не приема подобни постъпки и трябва да им отговори. Сред вредните действия на Русия върховният представител посочи и разпространението на дезинформация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!