Йенс Столтенберг
На снимката: Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи България и Северна Македония – и двете членки на Атлантическия алианс, да водят диалог, за да се опитат да разрешат различията помежду си.

На съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, Столтенберг посочи, че в организацията, която има 30 членове, „винаги е имало различия“ между някои от тях, но че в крайна сметка всички те са „съюзници, които се събират и се ангажират с конструктивен диалог“, съобщи електронното издание „swissinfo“.

„Видяхме, че има различия, насърчаваме конструктивния диалог между съюзниците за преодоляването и разрешаването на тези различия,“ каза той.

България и Северна Македония имат разногласия, свързани с историята и езика на двете страни.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС е спрян от ветото на България, която настоява нейният съсед да признае, че двете държави имат обща история и език.

Генералният секретар на НАТО припомни, че РС Македония се присъедини към организацията преди година, което той смята за постижение както за страната и нейните граждани, така и за Балканския регион.

РС Македония доказа, че е „надежден“ съюзник, каза Столтенберг, който припомни участието на Скопие в мисиите на НАТО в Косово, Афганистан и Ирак и приветства намерението да увеличи разходите за отбрана.

От своя страна президентът на Северна Македония Пендаровски заяви, че страната му планира да участва активно в предизвикателствата на Алианса, което ще направи, като инвестира в отбрана, сътрудничи си с НАТО и „изнася сигурността“ в рамките на тази организация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!