Борис Джонсън бе заменен с ледена фигура по време на тв дебат.

Управляващата консервативна партия на Великобритания се оплака пред медийния регулатор Ofcom, след като избраният от него представител беше изключен от общия предизборен телевизионен дебат, посветен на измененията на климата, съобщи Би Би Си.

Канал 4 заяви, че едночасовият дебат на живо е предназначен само за партийни лидери, но премиерът Борис Джонсън е отказал да участва.

Министърът от кабинета Майкъл Гоув, бивш секретар по околната среда, се появи, за да представлява партията вместо Джонсън, но не беше допуснат.

Джонсън беше заменен от топяща се ледена скулптура на планетата Земя с логото на неговата партия, както и лидерът на партията „Брекзит“ Найджъл Фараж, който също отказа да присъства.

„Съществува ясен прецедент, че подобни междупартийни дебати ще се провеждат, без партийните лидери непременно да присъстват“, гласи писмото на консерваторите до Ofcom.

В дебата се включиха лидери от основната опозиционна Лейбъристка партия, либералдемократите, зелените, уелските националисти и Шотландската националистическа партия (SNP).

По време на дебата лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви: „Тези избори са последният ни шанс да се справим с извънредните ситуации, свързани с климата и околната среда“.

Лидерът на SNP Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, определи справянето със ситуацията като „морално задължение“.

Междувременно лидерът на либералните демократи Джо Суинсън нарече въпроса за климата „по-важен от Брекзит“, добавяйки обаче, че Брекзит е „престъпление срещу климата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук