Почти една четвърт от младите хора „изпадат в паника“, когато им се отказва достъп до мобилни телефони.

Почти една четвърт от младите хора са толкова зависими от своите смартфони, че това изглежда почти като пристрастяване, заключават изследванията на психиатрите.

Изследване на специалисти от „Кингс Колидж” в Лондон показва, че подобно пристрастяващо поведение означава, че хората могат да изпитат пристъпи на паника или да се чувстват „разстроени“, ако им бъде отказан постоянен достъп до мобилния им телефон.

Младежите също не могат да контролират времето, което прекарват с телефона.

Проучването предупреждава, че подобни зависимости имат „сериозни последици“ за психичното здраве.

Изследването, публикувано в сп. „BMC Psychiatry“, анализира 41 изследвания, включващи 42 000 млади хора в разследване на „проблемното използване на смартфони“.

Проучването установи, че 23% са имали поведение, което съответства на всяко пристрастяване – като тревожност за това, че не могат да използват телефона си, не са в състояние да преценят изминалото време или използват мобилни телефони толкова много, че това пречи или вреди на други дейности.

Подобно пристрастяващо поведение може да бъде свързано с други проблеми, гласи проучването, като стрес, потиснато настроение, липса на сън и лоши бележки в училище.

„Смартфоните са тук, за да останат и има нужда да разберем разпространението на проблемното използване на смартфони“, казва един от авторите на доклада Никола Кълк от Института по психиатрия, психология и невронаука от „Кингс Колидж”.

„Не знаем дали самият смартфон може да предизвика пристрастяване или приложенията, които хората използват“, допълва д-р Кълк.

„Независимо от това, има нужда от обществена осведоменост относно използването на смартфони при малките деца и тийнейджърите, а родителите трябва да са наясно колко време децата им прекарват на своите телефони.“

Съавторът Саманта Сон предупреди, че зависимостите „могат да имат сериозни последици върху психичното здраве и ежедневното функциониране, така че е необходимо допълнително разследване на проблемното използване на смартфони“.

Но доктор Ейми Орбен, научен сътрудник в отдела изследване на мозъка в Кембриджския университет, предупреди да не се приема, че има пряка връзка между проблемната употреба на смартфони и негативни последствия като например депресията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!