Борисов, Василев и Иванов

Трусовете сред управляващите и подкрепящите ги в правителството взеха главите на шефовете в Националната здравноосигурителна каса.

Повод стана назначението на предложения от ГЕРБ подуправител на касата Момчил Мавров, което породи сериозни търкания.

След спешна среща на лидерите на ДБ и ГЕРБ Христо Иванов и Бойко Борисов и в присъствието на финансовия министър Асен Василев беше договорено да бъде оттеглено цялото ръководство на здравната каса.

Мавров беше избран след съпротивата на ПП-ДБ, според които Мавров е компрометиран.

Според „Маркет Линкс“ Пеевски бил най-мразен, а президентът най-обичан

По-рано днес премиерът Николай Денков настоя ГЕРБ да оттеглят кандидата си, което доведе и до срещата между Борисов, Иванов и Василев.

На срещата е договорено да бъдат изготвени правила, по които да стават подобни назначения.

Разбрахме се да започнем разговори за регламент, по който да се избират назначенията в регулаторите, заяви Христо Иванов пред журналисти след срещата.

Той уточни, че двете партии са постигнали съгласие цялото ръководство на касата да бъде оттеглено. Всички регулатори, които очакват промяна в ръководството, ще трябва да изчакат изготвянето на новите правила преди да се стигне до избора на нови ръководители.

Разбрахме се да започнем разговор за регламент, който да бъде написан най-накрая, затова как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите и който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението“, добави депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов.

По думите му ще отнеме време регламентът да бъде договорен.

„Ако рейтингът е висок, мога да остана“: Пеевски се самопредложи за премиер

Това ще бъде елемент от укрепването на парламентарното мнозинство, а не източник на сътресения, каквито вчера видяхме“, обясни Иванов.

От думите му стана ясно, че Борисов са заявили подкрепата си към правителството и лично към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

От изявлението на Борисов пък стана ясно, че регламентът ще важи и за смяната на шефовете на специалните служби. Той беше категоричен, че няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев, който го уверил, че събираемостта за последния месец е с 1 млрд. лв. повече.

Вчера те ме обвиниха за „Възраждане“, а аз пък обвинявам тях за „Лукойл“. Разбрахме се всичко това да бъде описано в регламент – служби, регулатори, конституционно мнозинство“, каза Борисов, визирайки избора на подуправителя с гласовете на „Възраждане“.

Преди да се проведе срещата премиерът Николай Денков заяви, че очаква ГЕРБ да оттеглят подуправителя на НЗОК.

Според премиера в ДАНС имало сигнал до прокуратурата за това, че Мавров е „лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата“. Въпросният доклад на агенцията е бил препратен на председателя на парламента Росен Желязков, за да запознае парламентарните групи, включително ГЕРБ и ДПС.

Премиерът беше категоричен, че не може човек с проблем да управлява институция с 8 милиарда бюджет. Със същите мотиви вчера ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят Мавров за поста.

Той припомни и как стана изборът на Мавров – с гласовете на ДПС и „Възраждане“, което, според Денков станало „силово“.

Отношение по темата все и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че тя е прикючила.

Темата приключи, ще бъде поискана оставката и на шефа на Касата, и на зам.-шефа ѝ, и ще тръгне процедурата наново по нов регламент“, заяви той пред журналисти.

Той посочи, че представители на ДПС също са присъствали на разговора днес между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и министъра на финансите Асен Василев по темата.

Разумно е да се направи този регламент в партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство, ще участваме в това нещо, каза Пеевски.

Той уточни, че ще участват в регламента, който засяга конституционното мнозинство и регулаторите.

В управлението, изпълнителната власт няма да се включваме нито на ниво министри, нито на зам.-министри, заяви Пеевски.

В отговор на въпрос той каза, че ще имат хора в регулаторите, както имат представител в БНБ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук