Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

КЕВР непрекъснато смайва българската общественост със странните си решения. В момент, в който източниците на петрол и газ са много, а цените – непрекъснато падат, КЕВР отново говори за увеличение в цената на парното. Това бе и причината премиерът Бойко Борисов да поиска рокади в регулатора.

На трети март министър-председателят тържествено обяви, че правителството е успяло да договори 40-процентно намаление в цената на природния газ, на който „Газпром” продава на България, което влиза в сила със задна дата – от август 2019г. Съответно правителството обеща, че на потребителите ще бъдат върнати над 150 млн. лева.

Премиерът поиска рокади в КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Габрово.

Такива глупости, не може през седмица-две да правят“, посочи Борисов по повод държавният регулатор, според чийто разчети топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли 2020 г. спрямо сега действащата си цена.

„Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира премиерът Борисов.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, закани се Борисов и добави, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса.

По думите на Борисов преговорите с „Газпром” са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.

КЕВР обсъжда по-скъпо парно

Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на топлото за София с 22%, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград. За останалите градове е под 10 на сто. Единствено в Пловдив има намаление от 2%.

Цените на топлоенергията са формирани при прогнозни цени на природния газ, изготвени от регулатора.

Повишението в цената на парното се обсъжда, въпреки договореното от правителството намаление с 40% на цената на природния газ, който внасяме от Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!