Още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание. След следващите избори отново няма да се състави правителство, а служебният кабинет ще продължи месеци наред, което се прави целенасочено. Това коментира на пресконференция днес премиерът в оставка Бойко Борисов.

Борисов не пропусна да коментира и определенията по адрес на ГЕРБ от страна на политическите му опоненти.

„Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите – може ли втория с 250 000 глава по-малко да отвял първия. Или тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични. Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами „Да, България“ не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях“, коментира Борисов.

Той акентира, че демокрацията е скъпо начинание, а в изборите са били вложени 100 мнл. лв, а ситуацията е била усложнена заради пандемията. Освен това, по думите му, те са били честни и демократични. Не пропусна и възможността да разкритикува критиците на ГЕРБ.

Тези, които се нарекоха Отровно трио обясняват, че ГЕРБ били токсични. Ами БСП не е ли токсична, ами ДПС, ами „Да, България“ не са ли токсични, дето никой не иска да работи с тях“, коментира Борисов.

При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога, каза Борисов.

На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема една година преди изборите. Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. ЦИК се назначава от Радев, а НС за да бъде диктатът пълен, кой ще е председател сега? Къде му е методологията на НС как ще назначи председател и зам.- председател ако не му дадат удобните хора? Абсолютно погазване на всички принципи. От 20 членове на ЦИК, ГЕРБ имаше 7, всички останали бяха на другите партии, уточни Борисов.

Поводът са вече окончателно приетите и обнародвани в Държавен вестник промени в ЦИК. Припомняме, че по новите правила членовете на комисията са 15, не не както досегашните – 20 и в нея на квотен принцип ще бъдат представени парламентарно-представените партии. Това ограничава досегашният монопол на ГЕРБ и ВМРО. Съставът се утвърждава с указ на президента, но той няма правомощия да променя предложените кандидатури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!