Премиерът Бойко Борисов отговори на упреците на президента Румен Радев, че по време на управлението на ГЕРБ в страната са починали 600 000 души.

На брифинг в Министерския съвет, министър-председателят каза:

„Не вярвам, че един обединител на нацията – държавен глава вече 4 години може да произнесе такива думи. Защото ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези месеци, бе с много скоростно желание да се похарчат милиарди за Грипен-ите, с липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление, ние никога не сме си позволили такъв тон, такива квалификации. А да не говорим за хъкането и мъкането, което всички чуваме. Така че в ден, в който с огромни усилия съумяваме да връщаме живота стъпка по стъпка въпреки страха на колегите, – сега и Еди Рама се обади, – вика „кажи какво правиш“, да правиме и ние същото“, и затова с хиляди страхове продължаваме да се движим напред, засега не се налага да взимаме и такива дългове. Защото тях ще трябва някой да ги плаща. А що се касае – аз не съм чул, – да кажеш, че по времето на някой са умрели 600 хил. души, – това е все едно авиокомпания да рекламира колко по-малко нейните самолети падат спрямо другите авиокомпании. 4 години той е държавен глава, значи поне 200 хиляди са умрели по негово време, когато е Върховен главнокомандващ и държавен глава. А аз съм едва на третата позиция. Но понеже съм позитивен човек и слушах вчера вицепрезидента Йотова, която каза, че аз съм скрил Мутафчийски. А той седи срещу мен, пием кафе и гледаме брифинга на Йотова. Такива лъжи! По време на нашето управление са се родини над 770 хиляди деца. Това логика ли е, това държавен глава ли е“, попита Борисов.

През 2005 г. са починали 113 хиляди, 2019 г. са 108 хиляди, посочи премиерът.

„Може ли с такива данни да се замеряме, докато европейските лидери търсим решение как да вкараме хората в ресторантите, как да отворим бизнесите, как да тръгне икономиката?“, възмути се още министър-председателят.

Цялото изказване на Румен Радев може да гледате ТУК.

След това премиерът обясни, че се работи активно от 1 юни да отпадне карантината за влизане от съседните ни държави. – Подробности четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!