Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Европейските лидери започнаха да пристигат преди началото на неформалната среща в Брюксел, посветена на миграцията. Премиерът Бойко Борисов призова за единство по въпроса. По негови думи три неща трябва да бъдат направени незабавно.

„Аз много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са част от Съюза също трябва да бъдат защитени. С една дума – има три неща, които трябва да се направят и то едновременно – незабавна защита на външните граници на ЕС, вътре, тези, които са в страните членки – да бъдат върнати от там, където са дошли и третото измерение е споразумения с трети страни – Турция, Тунис, Йордания, където ние да подпомагаме и по най-хуманен начин да се грижим за всички, бягащи от войната хора в изнесени центрове“

Министър-председателят настоя, че не само страните-членки на ЕС трябва да предприемат действия за засилване на сигурността, но трябва да се вземат мерки и за защита на страните от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това:

„Първо – със стара дата такова нещо не може да се случи. Второ – България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички възможности на Гранична полиция, на Армията, на предпазните съоръжения, които изградихме и на споразумението ни с Турция. Така че тези предложения, които се дават – всеки има право да ги дава“.

Припомняме, че днес държавните лидери от ЕС се срещат, за да обсъдят какви ще са следващите действия на Общността за справяне с миграционната криза. Страните от Вишеградската четворка отказаха да присъстват на срещата.

В края на следващата седмица пък ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква основна тема да бъде както миграционната политика, така и обсъждането на бюджетната рамка за следващия програмен период.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!