президента и премиера Бойко Борисов и Румен Радев

Отрицателен е и тестът за коронавирус на президента Румен Радев, направен след завръщането му от Талин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на държавния глава в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица.

Припомняме, че вчера преди обед беше съобщено, че визитата на Радев в Естония е отменена. От прессекретариата му обявиха, че това се налага поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.

По-късно същия ден в личния си профил в социалната мрежа президентът на Естония Керсти Калюлайд написа, че до решението за прекратяване на посещението на българския президент се е стигнало, след като е станало ясно, че Румен Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония.

От прессекретариата на държавния глава на „Дондуков“ заявиха, че Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, съобщиха тогава от президентството.

„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония”. Това заяви по-късно самия Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.

Държавният глава обясни, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

„Само в рамките на по-малко от седмица имам два теста – миналия вторник, направен за посещението ми в Гърция, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са отрицателни“, посочи Румен Радев.

„Намирам се в чудесна физическа форма, нямам симптоми на заболяване, на моите доброжелатели пожелавам същото“, допълни президентът пред журналисти след кацането си в София.

ДАНС разследва

Премиерът Борисов разпореди на службите да установят кои са „доброжелателите“, за които президентът говори на летището във вторник вечерта.

„Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“, каза премиерът и добави: „Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина. Нещо повече – на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България в тази инициатива“, заяви още Борисов.

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, изтъкна Борисов и многозначително добави: „Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!