Румен Радев
На снимката: президентът Румен Радев

Държавният глава Румен Радев вече не е под карантина, стана ясно от думите на директора на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев. Заповедта за това е издадена днес от д-р Пенчев, а само за последните три дни президентът е дал общо три отрицателни PCR теста – един в Естония и два в България.

„По преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка аз си позволих да подпиша тази заповед за неговото декарантиниране“, посочи д-р Пенчев.

Директорът на столичното РЗИ посочи още, че в хода на епидемиологичното проучване, което се извършили колегите му от военната здравна инспекция заради положителния тест командващия ВВС ген. Димитър Петров, е постъпила информация във вторник, че президентът е бил контактен на положителен на коронавирус.

„Автоматично ние потърсихме и установихме, че той вече е извън България. Изчакахме да се прибере и връчихме предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен“, поясни д-р Пенчев.

Той допълни, че по неофициална информация всички контактни на ген. Петров са били уведомени от него по телефона, преди РЗИ да се свърже с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!