Премиерът Бойко Борисов явно е готов да спази даденото обещание за отваряне на заведенията. На днешното заседание на правителството той заяви, че кафета и ресторанти ще отворят на 1 март. Месец по-късно ще заработят отново и нощните клубове.

Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19, каза още премиерът.

„С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, обеща Борисов.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март.

Ваксинацията продължава с постигнатото темпо

В този контекст министър-председателят отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи с постигнато темпо.  Осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места трябва да продължат да имунизират. По думите му това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, отбеляза  Борисов.

В рамките на заседанието на кабинета министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера актуалната ситуация в страната.

„По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация“, посочи здравният министър.

Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи. Здравните власти ще им съдействат максимално бързо.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква Европейската комисия да предприеме необходимите действия за осигуряване на редовни доставки от ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук