Борисов, Таяни
На снимката: премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

Пред журналисти в Брюксел премиерът взе отношение и по актуалната сага с апартаментите. Той каза, че ще следи хода на проверките на прокуратурата и антикорупционната комисия по случая и ще изчака резултатите от тях, преди да вземе решения как да постъпи. Според Борисов „решенията са тежки и в кратко време преди изборите“.  Той не поставя под съмнение законността на сделките:

„Разговорът не е на тема дали е законно или не. Би трябвало да е законно, не са деца, имат глави на раменете си.“

Според него нещата опират до морал и той внимателно ще следи дали има нарушение, а не престъпление. Все пак премиерът отправи мека критика към своята дясна ръка, като заяви, че Цветанов би могъл да подбере и по-подходящо време да си реши жилищния въпрос.

Министър-председателят изрази съжалението си, че скандалът засенчва хубавите неща, които правителството направи, като великденските надбавки за пенсионерите и увеличаването на възнаграждението на медицинските сестри. В заключение Борисов отправи предупреждение към Цветанов да си „направи извода откъда дойде тази атака по това време“.

В Брюксел премиерът Борисов проведе среща с председателя на ЕП Антонио Таяни. След нея двамата участваха в откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в ЕП. В свое изявление на откриването министър-председателят направи ретроспекция на действителността в България по времето на социализма и подчерта обременеността, която днешната политическа действителност дължи на този исторически период.

„За съжаление разделението в България продължава. Тези, които изтребиха цялата интелигенция 1944-та – 1945-та година, ги няма днес. Точно обратното, техните деца и синове напъват да дойдат тук като троянски коне в Европейския парламент… Не искам да си разваляме настроението, но искам да се знае какво означава да се живее в страх. Попитайте наследниците на Буров какво е страх. Да не можеш да говориш, да дойдат да ти вземат всичко – къща и да те изгонят, без съд и присъда“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС, при откриването.

Премиерът обвини „червената буржазия“ в насаждане на страх и несигурност:

„И моето семейство е било преследвано, и на Андрей Ковачев е било. Да ви кажат БСП, защото тя не се е отказала от името си и от историята си какво значи страх, истински страх. Кога забравихме всичко това? Сега пак да им го позволим? Колко семейства? Интелигенцията, цветът на България! Какви са били червената буржоазия след 45-та година? Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано”, кой живееше на „Оборище”, кой живееше в най-скъпите, най-хубавите квартали – „Лозенец”, „Изток”, „Червена армия”? Кой – родителите на сегашните права за демокрация! Докато ние в село Банкя ни казваха, че „Мерцедес”-ът не е хубав, защото има кофти двигател. Лада-та изглеждала по-грозна, но на „Мерцедес”-а му бил кофти двигателят“, каза още Бойко Борисов.

На събитието освен официалните лица присъства и внучката на Атанас Буров – Ивана Стоянова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!