Няма нищо вярно в изказването на президента Радев, че е равноотдалечен от всички български партии, каментира в отговор премиерът Борисов пред журналистите в Сибиу. Той участва в Неформалния съвет на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС в Сибиу, Румъния.

„И аз трябва да му коментирам думите, все едно съм малоумен, че не е еднакво отдалечен. Всички виждате, че не е еднакво отдалечен и ме питате дали е еднакво отдалечен. Не е. Колкото Пленелиев (президентът, издигнат от ГЕРБ, който се отказа от втори мандат – б. р.) бе еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова и Радев е отдалечен от БСП“, продължи премиерът.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят подчерта, че няма спор с държавния глава Румен Радев.

„Аз нямам спор с президента. Давам отчет за всяка моя дейност. Ако е против да се купят нови автобуси за децата или е против да се дадат пари за болницата в Ямбол, да излезе и да каже – посочи премиерът Борисов и допълни – Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Аз виждам, че не е еднакво отдалечен.“

Премиерът Борисов посочи, че в следващите седмици и месеци, освен изграждането на новото ръководството на ЕС, ще има въпроси, върху които европейските лидери трябва да се съсредоточат – като създаването на обща европейска армия.

„Да честитя Деня на Европа, Деня на победа. Исторически това е ден, в който всички празнуват – отървали сме от фашизма, и в същото време днес се намираме в една обединена Европа… Говорих много за Западните Балкани, за конфликтите, които зреят там. Има огромен напредък, надявам се догодина Берлинския процес да продължи в София. Отчита се направеното от България“, каза премиерът.

Той отбеляза, че по отношение на кохезионната политика е направено много, но в най-важната сфера – увеличаване на доходите в нашия регион, трябва да работи още по-активно.

Румънското председателство на Съвета на ЕС се провежда с фокус върху политиката по сближаване, а мотото му е „Кохезия, обща европейска ценност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!