Бойко Ноев
На снимката: Бойко Ноев

Забавянето на публикуването на решението на Конституционния съд относно имунитета на президента ще „налее масло в протестие“ и трябва да бъде оповестено колкото може по-скоро, заяви в интервю за БНР бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев. Той бе категоричен, че решението на кризата е в български ръце и не зависи от външни сили:

„Разрешаването на създалата се криза в България не зависи нито от посолството на САЩ в София, нито от Тръмп, нито от ЕС. Нещата са в ръцете на българските граждани, нещата са при нас, никой да не чака някой отвън да му помогне“.

По думите на Ноев НСО и полицията скоро ще започнат да не слушат управляващите, защото те водят страната към конституционна криза и трябва да си отиват от властта:

„НСО е извън всякакъв контрол и никой не носи отговорност за нея. Главната причина за това е законът, който управляващата върхушка, воглаве с Борисов, направиха така, че тя да е служба в услуга на привилегировани. Разговорът за тази служба тепърва предстои“.

В предаването „Неделя 150“ Бойко Ноев коментира прокурорската акция в сградата на президентството:

„Не може решение на третостепенен съдия да разрешава тежковъоръжен обиск в президентската институция, която се ползва с висш имунитет… НСО предаде президента“, смята той.

Според Ноев Конституционният съд трябва незабавно да публикува своето тълкувателно решение относно имунитета на президента:

„Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите“.

Той обоснова важността от това решение и посочи следствията от него:

„Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това означава, че главният прокурор е разпоредил неконституционни действия и носи отговорност за това“.

По думите на Ноев заради това би могло да се стигне не само до оставката на Иван Гешев, но и до разследването на неговите действия в качеството му на главен прокурор. Той бе категоричен, че от публикуването на това решение на КС, което вече по думите му е взето, зависи бъдещата стабилност ан държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук