Бригаден генерал Николай Русев
снимка: facebook

 

Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г в Плевен. Лети на самолетите Л-39, Л-29, МиГ-23 и МиГ-29. От 28 септември 2020 г. е  бригаден генерал и началник на трета авиобаза в Граф Игнатиево. По повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май той даде интервю пред БНТ:

 

Г-н Генерал, съвпадат два празника тази година – сега на 6 май и 70 години Авиобаза „Граф Игнатиево“ . Историята зарежда ли с патриотизъм и с гордост сърцето на пилота?

Няма как историята да не ни зарежда, защото без минало няма бъдеще. Това е базата, в която много неща са се случили за първи път – първи полет с реактивни самолети, преминаване на звуковата бариера, първи бойни дежурства, първи полети нощем, първи полети в сложни метеорологични условия. Всичко това ни кара да се чувстваме горди, че сме наследници на едни пилоти, които са дали много за родината. Това трябва да ни мобилизира да отстояваме тези принципи, да поддържаме този дух и тази мотивация, които те някога са имали в онези трудни години.

Сега носите 24 часово дежурство. Правите го с изтребителите МиГ-29. Имате ли наистина  усещането за стожери?

Със сигурност мога да ви кажа, че не само ние които дежурим с МиГ-29, а пилота живее с едно чувство на избраност. Избрани за това да се жертват, ако се наложи. Може да бъдете сигурни, че дойде ли време за такова нещо ние ще го направим независимо срещу кого, в името на родината и на българския народ.

Предстои да направите висок технологичен скок. Самолетите МиГ-29 летят, в същото време да вземете един нов изтребител F-16. Предизвикателството е голямо.

Да, това е много голямо предизвикателство. След 21 години базата отново ще бъде ремонтирана в по-голямата си част и отново ще бъде най-съвременната авиобаза на Балканите. Ние се готвим да придобием самолета, да го съхраняваме и да го обслужваме в тази база. В същото време ми се иска в този наш устрем за бъдещето да не забравяме настоящето, защото ние живеем в настоящето и трябва да съхраним това което имаме в него. Да изчерпаме неговия ресурс до последно, както правят всички европейски държави и световни авиации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук