COVID-19

British American Tobacco (BAT) обяви „значителен пробив“ по отношение на потенциална ваксина срещу COVID-19, използвайки тютюневи растения, съобщава Newsweek.

Компанията, която произвежда цигари обяви в сряда, че нейният американски биотехнологичен отдел Kentucky BioProcessing (KBP) със седалище в Оуенсборо, Кентъки, работи върху разработването на ваксина с нетърговска цел.

Компанията каза в изявление, че може да произвежда между 1 милион и 3 милиона дози седмично, като започне от юни с подкрепата на партньори и правителствени агенции.

Наскоро KBP клонира част от генетичната последователност на COVID-19, за да създаде антиген, който индуцира имунен отговор в организма и произвежда антитела, заяви BAT. Компанията съобщи, че антигенът е бил поставен в тютюневи растения за репродукция и след като растенията са били обрани, антигенът се пречиства. Сега ваксината преминава предклинични изследвания.

BAT казва, че използването на тяхната „технология за бърз растеж на тютюн“ има няколко предимства пред конвенционалните методи за производство на ваксина.

Едно от основанията на компанията е, че е „потенциално по-безопасна“, тъй като тютюневите растения не могат да бъдат домакини на патогени, които причиняват човешко заболяване и ваксината KBP остава стабилна при стайна температура, за разлика от конвенционалните ваксини, които често се нуждаят от хладилник.

„Разработката на ваксини е трудна и сложна работа, но ние вярваме, че сме направили значителен пробив с нашата платформа за технология за производство на тютюневи изделия и сме готови да работим с правителствата и всички заинтересовани страни, за да помогнем да спечелим войната срещу COVID-19,“ казва д-р Дейвид О’Рейли, директор на научните изследвания в BAT в изявление. „Ние напълно се привеждаме в съответствие с правното основание на Организацията на обединените нации за подход на цялото общество за борба с глобалните проблеми. KBP изследва алтернативни употреби на тютюневите растения от известно време. Една такава алтернативна употреба е разработването на ваксини на растителна основа. Ние се ангажираме да допринесем за глобалните усилия за спиране на разпространението на COVID-19 с помощта на тази технология.“

Д-р О’Райли добави, че компанията работи с американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и търси насоки за следващите стъпки, които трябва да предприеме. Той каза, че компанията също е ангажирана със здравните власти в САЩ, за да ускори разработването на ваксината.

KBP влезе в новините през 2014 г., когато обяви създаването на ефективно лечение срещу Ебола, наречено ZMapp заедно с базираната в Калифорния Mapp Biopharmaceuticals. Но експерименталното лекарство беше отхвърлено при клиничните изпитвания, след като други форми на лечение се оказаха по-ефективни.

Във вторник от Американската агенция за храните и лекарствата обявиха, че служителите на агенцията работят с всички сектори в борбата срещу COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!