Смъртните случаи от коронавируса в Италия отново отбеляза тенденция към увеличаване от най-ниското му ниво за повече от две седмици.

Службата за гражданска защита заяви, че дневният брой на официалните смъртни случаи от COVID-19 е нараснал до 636 в понеделник от 525 предния ден.

Неделният брой беше най-ниския от 19 март насам. Освен това представляваше спад от 23 процента от 681 смъртни случая, съобщени в събота.

Водещи здравни служители в Италия нарекоха спадът в неделя важна точка , която потенциално би могла да доведе до облекчаване на стриктното месечно блокиране в страната.

Но шефът на службата за гражданска защита Анджело Борели заяви в понеделник, че данните все още се оценяват внимателно и че всяко окончателно решение е преждевременно.

„Техническият научен комитет в момента извършва своите оценки. След това нещата ще зависят от лицата, които вземат политически решения“, каза Борели пред репортери.

Той каза, че учените ще направят заключенията си как да продължат „навреме“.

Настоящото блокиране на Италия официално бе удължено до 13 април.

Премиерът Джузепе Конте многократно подчерта, че на предприятията ще бъде позволено да се отварят постепенно и много от настоящите мерки за социално дистанциране ще останат в сила за известно време.

Но той се въздържа да каже кога това може да се случи. Някои служители предложиха повечето от сегашните мерки да бъдат удължени поне до началото на май.

Вече официалният брой на смъртните случаи от пандемията в Италия е 16 523

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!