Държавите от ЕС са все по-близо до икономически план за спасяване на европейските страни, които са най-силно засегнати от пандемията от коронавирус, заявиха пред АФП източници. Планът обаче няма да бъде на амбициозното ниво, за което призовават Италия и Испания.

27-те финансови министри на ЕС ще се срещнат на видеоконференция във вторник, на която се очаква да бъде договорена сделка за използване на спасителния фонд от 410 милиарда евро.

Въпреки това, с дълбоко разделение между богатите северни страни и тези на юг с голям дълг, се очаква министрите да отклонят предложението за издаване на „корона бонове“, които да обединят заемите сред страните от ЕС за борба с кризата.

Група държави, включително Италия, Франция и Испания, призовават Германия, Австрия и Холандия за общи инструменти по дълга, за да се смеси икономическото въздействие на вируса.

Но консервативните политици на север се опасяват, че плановете ще означават евентуалното споделяне на всички държавни дългове.

Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник повтори позицията на правителството си за активиране на спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност, за да помогне на страните, които се нуждаят от него, но не спомена споделените заеми.

Тя също приветства стимула от 750 милиарда евро от Европейската централна банка за предотвратяване на икономическа катастрофа. Франция обаче настоява, че икономическата разруха, причинена от кризата COVID-19, изисква нов начин на мислене в Европа и иска страните членки да си помагат взаимно по безпрецедентен начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!