Заразените от вируса от Ухан вече са 5974, обявиха здравните власти в Китай. Това е по-голям брой заразени отколкото прихваналите Тежкия остър респираторен синдром (SARS) в периода 2002-2003 година.

В сряда Китайската здравна комисия каза, че са регистрирани 1400 нови случая, а починалите от болестта вече са поне 132-ма, пише АФП.

Заедно с хората, за които се предполага че са се заразили, но още се изследват, засегнатите от новия вирус са 9239 души, казаха от Пекин.

Междувременно учени от Австралия обявиха, че за пръв път са успели да възпроизведат вируса извън Китай, което те нарекоха „значителен пробив“.

Австралийците ще споделят информацията със Световната здравна организация, като тя ще помогне вируса да бъде засичан по-лесно и да се третира по-успешно.

Учените от Мелбърн казват, че са възпроизвели вируса от материал, взет от заразен пациент. Те успели да се справят бързо, защото предвиждали възможност от такава нужда и имали предварителни проучвания как да действат.

Възпроизвеждането на вируса ще помогне той да бъде засичан докато хората, които го пренасят още не показват симптоми на заболяване, а също така ще помогне за тестването на ефективността на препарати против него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!