Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

За първи път Националният съвет на БСП се събра след Конгреса. Задачата бе да бъде избрано т.нар. „тясното ръководство” на социалистическата партия – Изпълнително бюро.

То предлага и осъществява политиката на партията. Анализатори обаче смятат, че чрез тайното гласуване днес ще се види каква е подкрепата за преизбрания председател на БСП Корнелия Нинова.

БСП реши да създаде 17 съвета, колкото са и министерствата в България.

Те ще са:

Съвети по: вътрешните работи; външните работи; енергетика; здравеопазване; земеделие, храни и гори; икономика; култура; младежта и спорта; образованието и науката; околната среда и водите; отбраната; правосъдието; регионалното развитие и благоустройството; транспорта, информационните технологии и съобщенията; труда и социалната политика; туризма и финансите.

Всеки Съвет ще следи, анализира и оценява работата на съответното министерство и ще изготвя алтернативни политики.

Председателитите на съветите ще бъдат избрани на следващото заседание на Националния съвет, когато ще бъде гласуван и целият им състав.

Речта на Нинова

В речта си днес лидерът на социалистите каза:

„Ще предложа във възможно най-кратък срок отново да се съберем, за да задвижим оперативно работата и да отворим процеса по формирането на областните съвети и с това да завършим пълния цикъл на отчетно-изборната кампания“.

И добави:

„Всичко това, което правим в последните месеци, и ни предстои в следващите да правим е в една изключително динамична политическа среда. Виждате, че нещата се променят бързо. Че сме на прага на избори, предсрочни или редовно, но все пак трябва да сме готови, че вече сме в предизборна кампания. И не само да формираме своите органи, но и да започнем подготовка по формиране на политическа програма, на послания, на платформа и организация за провеждането на парламентарните избори с цел тяхното спечелване“, заяви Нинова.

Относно разцеплението в партията и както Нинова го нарече „опорните точни за разединение”, тя каза, че тази тема трябва да бъде заровена.

„Виждам обаче задаващата се нова опорна точка. И тя е, че БСП не е алтернатива, а се е договорила с ГЕРБ и аз – с Бойко Борисов. Разбира се, че това се прави умишлено, за да се отнеме алтернативността на БСП, градена с много труд, много усилия и много жертви в последните четири години. Прави ми впечатление кои са говорителите на тази теза – хора, които през тези четири години, а и преди тях, бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, министри в кабинета на ГЕРБ, хора, заемащи високи длъжности в държавата, благодарение на гласовете на ГЕРБ. И когато ние четири години се борим срещу този модел с всички последици на тази борба, те бяха част от този модел. И тогава беше трудно, но те мълчаха и съпридружваха на този модел. Сега е лесно – сега Борисов си отива и е много лесно да си анти-Борисов говорител и „герой“. Ужасното и грозното в тази ситуация е това да го правиш на гърба на БСП“, заяви Ниноа и попита: „Прави ли ви впечатление, че всички те хулят БСП и се съизмерват с БСП, опитвайки се да отнемат нашата алтернативност, твърдейки че ние сме се договорили сега с ГЕРБ“.

Нинова отново припомни, че са отказали да влизат в правителството на Борисов.

„Отказахме постове. Отказахме всякакви предложения. Затова днес ние имаме право да претендираме, че сме автентичната алтернатива и аз ви призовавам – на всяко място, във всяко участие, във всеки разговор, разбивайте тази лъжа с факти“, обърна се Нинова към съпартийците си.

И добави:

„В следващите седмици ни предстои да формираме нашите програма и послания, да побързаме с тях и да излезем много сериозно и отговорно пред българския народ с категорична заявка какво предлагаме. Те да са много ясни, конкретни и възможни – без да обещаваме популистки неща. Защото в следващия мандат ще трябва да ги изпълняваме“, призова още лидерът на левицата.

В заключение Нинова посочи, че БСП ще участва в управлението, но първо тръгват към парламентарните избори с ясна категорична посока.

Кой влиза в Изпълнителното бюро

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще има петима заместници в партията, което е с един повече от предишния мандат, но наследник на Кирил Добрев в най-големия ресор – „Организационни въпроси“, няма да има.

Добрев бе един от основните опоненти на Нинова по време на прекия избор за председател през септември.

Сега с ресора на Добрев ще се заеме началникът на същия отдел в партията, който е подчинен на Нинова. Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин ще е заместник на Нинова с ресор „Международна дейност“, за който до момента отговаряше Деница Златева. На „Позитано“ 20 като заместник на лидера се завръща Янаки Стоилов, който ще отговаря за идеологията на БСП. Той бе вице и на Сергей Станишев, и на Михаил Миков.

Конгресът

На конгрес на БСП преди две седмици от широкото ръководство на БСП отпаднаха част от критиците на Нинова – Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, и др.; но пък останаха други, обявяващи се за опозиция – Кирил Добрев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и дори Борислав Гуцанов.

Хората, които бяха избрани с най-голямо мнозинство за широкото ръководство, са Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин. Има очаквания, че част от тях ще са в тясното.

След конгреса шестима от БСП напуснаха парламентарната група, от които петима и самата партия.

Според социалисти е имало договаряне между част от кръговете кой да бъде избран и кой – не, заради което отпаднали само идеологическите критици.

Предполага се, че Нинова има подкрепата на около четири-пети от 185 членове. Досега не е имало случай някой да е посочен, а да не е избран за член на Изпълнителното бюро.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук