Много участници в протеста са идентифицирани без маски и всички те ще бъдат санкционирани. В случаи на други нарушения ще бъдат повдигнати обвинения.

протест в Рим

Протестиращите са се нахвърлили върху журналист, който е задавал въпроси на площада и е бил изведен от полицията, заедно с оператора.

протест в Рим

На площада има пластмасов скелет с маска, на която пише „Не съм мъртъв от коронавирус, а от глад“ и знамена на италианския суверенен фронт. Сред плакатите се чете: „Не съм отричащ, тук съм защото не искам диктатура“ и „ Свобода, не на маските“.

протест в Рим

„Маската е вредна, вдишваме въглероден диоксид. Искаме да се чуе гласа на научния комитет от авторитетни професори, които мислят различно, но никой не ги чува“, казва 54-годишният Паоло Мартини, спортен мениджър, дошъл от Фрозиноне. Той твърди, че има закон, който забранява скриването на лицето на публични места и настоява законите да се спазват. Според друг участник в протеста, „три деца вече са починали в Германия от задушаване“.

протест в Рим

Множество полицаи охраняват протеста, но в най-критичния момент, когато младежи се нахвърлят върху телевизионния екип, нещата са овладени от протестиращ в оранжева жилетка, който обяснил, че е пенсиониран служител на реда и коментира, че това са провокатори. Организаторите имат група доброволци в оранжеви жилетки, която следи да няма противообществени прояви и сблъсъци с полицията.

протест в Рим

Протестиращите твърдят, че коронавируса не е толкова смъртоносен колкото се представя и никой от тях няма дори познат, който се е заразил или разболял. Огромен транспарант гласи „ Страхът се използва, за да контролира“.

протест в Рим

Подобна демонстрация имаше и на 5 септември също в Рим.

протест в Рим

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!