БСП

Националният съвет на БСП ще обсъди идеите за нова Конституция в рамките на заседание на 29 или 30 август. Пленумът ще бъде свикан преди изборите за лидер на партията, обявиха в Стара Загора двама от кандидатите за нов председател Красимир Янков и Кирил Добрев.

Ходът е изненадващ, след като вчера на пресконференция червените заявиха, че няма да участвят в консултации с ГЕРБ по предложението за нова Конституция. Янаки Стоилов прочете позиция, според която БСП, която стои в основата на действащата Конституция на България, застава в нейна защита. С това се създаде впечатление, че за най-голямата опозиционна партия въпросът за нов основен закон не стои.

На заседанието на Националния съвет на БСП трябва да се разгледа въпросът за свикването на Велико народно събрание и позицията на партията, заяви днес пред БНР Красимир Янков:

„Предложил съм на колегите проект за дневен ред на 29-и с необходимия брой подписи, съгласно Устава и да се проведе такова заседание, както и да се разгледа въпроса за тази авантюра, предлагана от ГЕРБ, за свикване на ВНС и за писането на нова Конституция, така и много от належащите въпроси, свързани с отчетно-изборната кампания“.

Кирил Добрев на свой ред обвини Корнелия Нинова, че умишлено избягва свикването на Национален съвет:

„И когато лидерът бяга от среща с Националния съвет, това показва, че той няма качества за такъв. Национален съвет ще има на 29-и или 30-и, с клизма“.

На среща с актива на БСП в Стара Загора се събраха четирима от претендентите за лидерския пост на социалистите.

Заради ангажименти настоящият председател Корнелия Нинова не присъстваше, за което бе упрекната от конкурентите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!