булгаргаз - деница златева
На снимката: Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

Държавната компания „Булгаргаз“ не е успяла да осигури слотове за разтоварване на втечнен природен газ на терминала в Ревитуса, Гърция на първия търг от три. Това става ясно от публикация на гръцкото издание Energypress.gr.

„DEPA, Mytilineos и българската MET Energy бяха трите компании, които си осигуриха 18 слота на вчерашния търг на DESFA за разтоварване на втечнен природен газ на терминала в Ревитуса“, съобщава изданието.

DEPA e общественият оператор с природен газ на Гърция, Mytilineos е гръцка частна компания. MET Energy пък е швейцарска компания с подразделения в редица европейски държави, включително България, като има лиценз за търгуване на природен газ у нас и в съседна Гърция.

„Това е първият търг за годишното планиране на оператора за следващата година, по време на който имаше особен интерес главно от местни групи, както и от чуждестранни доставчици на газ. Както беше съобщено, проведеният вчера (б.р. 31 октомври) търг включваше 18 слота и общ обем от 14 TWh втечнен природен газ“, казва още гръцкото издание.

„В края на процедурата DEPA спечели 8 слота (4 TWh), Mytilineos – 5 слота (5 TWh), а MET – още 5 слота“, пише Energypress.

В сряда се проведе нов търг за 8 слота и общо количество от 5 TWh. На 14 ноември ще се проведе търг за годишното програмиране за следващите години до 2027 г., който се очаква да приключи през януари, казва още изданието.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук