Афганистан

Над 65% от територията на Афганистан е превзета от бунтовнически групи, след като са предприели бързи настъпления срещу местните сили, които до голяма степен се защитават сами при изтеглянето на чужди войски. Това признаха представители на ЕС, които посетиха страната, предаде Ройтерс.

По-рано талибаните установиха контрол върху шеста провинциална столица в Афганистан в рамките на четири дни.

Талибаните са в настъпление в Афганистан от 1 май, когато САЩ и техните съюзници официално започнаха да изтеглят военните си сили. Очаква се изтеглянето да приключи до края на август.

Междувременно американският президент Джо Байдън съобщи, че не съжалява за решението си да оттегли американските войски от Афганистан, като това би трябвало да е стимул за местните сили за сигурност да се борят за страната си.

„Афганистанските сили за сигурност трябва да се борят за себе си, да се борят за страната си. Съединените щати ще продължат да изпълняват задълженията си, като предоставят въздушна подкрепа“. Това каза държавният глава, отговаряйки на въпросите на журналисти в Белия дом. „Ще продължим да изпълняваме собствените си ангажименти, но не съжалявам за решението си да изтегля войски от Афганистан“, добави Байдън.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!