пари, долари, паунди

Световната икономика ще надхвърли стойността от 100 трилиона долара през 2022 г. за първи път, две години по-рано от планираното по-рано, според Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

Продължаващото възстановяване от пандемията ще повиши световния брутен вътрешен продукт (БВП), въпреки че на създателите на икономическа политика може да им е по-трудно да предотвратят връщането на националните икономики към рецесия, ако продължат високите нива на инфлация, казва мозъчният тръст, базиран в Лондон.

„Преди година се надявахме, че икономическите последици от пандемията ще изчезнат сравнително бързо. И по някакъв начин изчезнаха. Сега очакваме, че световният БВП в долари през 2022 г. ще бъде по-висок, отколкото беше преди пандемията и ще достигне над 100 трилиона за първи път. Миналата година прогнозирахме, че това ниво няма да бъде достигнато до 2024 г.“, каза CEBR в проучване на Световната икономическа лига за 2022 г. Проучването обхваща икономически прогнози за 191 държави до 2036 г.

Анализаторите казват, че въпреки появата на щама Омикрон на Covid-19 в края на годината, „значително по-добрият имунитет в много страни позволява по-леки ограничения и по-голямата икономическа адаптивност означава, че подновените ограничения имат по-малко въздействие от преди“.

CEBR заявява, че инфлацията ще бъде проблем номер едно, който трябва да бъде решен през следващите години.

„Важен въпрос през 2020 г. ще бъде как световните икономики ще се справят с инфлацията, която вече е достигнала 6,8 процента в Съединените щати. Надяваме се, че относително скромната корекция на мерките ще контролира неизбежните елементи. Ако не, тогава светът ще трябва да се подготви за рецесия през 2023 или 2024 г.“, каза Дъглас Макуилиамс, вицепрезидент на CEBR.

Прогнозата на изследователския център е в съответствие с оценките на Международния валутен фонд, който също прогнозира, че световният БВП, измерен в долари и по текущи цени, ще надхвърли 100 трилиона долара през 2022 г.

Според прогнозите на CEBR топ 15 на икономиките в света през 2036 година ще включва почти същите държави като през 2021 година. Единственото изключение е влизането на Индонезия, която се очаква през 2036 година да бъде на осма позиция сред най-големите икономики, като същевременно Мексико пада от 15-о на 16-о място.

В годишния си преглед за Световната икономическа лига CEBR също така изчислява, че БВП на Китай ще надхвърли БВП на САЩ през 2030 г., две години по-късно, отколкото предвиденото преди година. Освен това той прогнозира, че Индия ще се върне на шесто място през следващата година и ще изпревари Франция, а през 2031 г. ще стане третата по големина икономика, година по-късно от прогнозираното преди. Икономиката на Великобритания е на път да нарасне с 16% повече от тази на Франция до 2036 г., въпреки Брекзит, а Германия ще изпревари японската икономика през 2033 г.

Най-много позиции от европейските държави в топ 15 се очаква да изгуби Италия – от 8-о място през 2021 година до 13-о през 2036 година, 2 места преди Испания.

Въпреки множеството санкции Агенцията предполага леко покачване на позициите на Русия от 12-а през 2021 година до 10-а през 2036 година.

Проучването също така изчислява, че изменението на климата ще намали частното потребление с 2 трилиона долара годишно средно до 2036 г., тъй като компаниите пренасочват инвестиционните разходи към производството на декарбонизация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук