Европейската комисия насърчи всички ограничения на вътрешните граници да бъдат премахнати от днес, но сравнително малък брой държави обявиха, че ще се отворят напълно и без ограничения отново.

Без ограничения за пътуващите

Белгия, Хърватия, Швейцария и Германия напълно отварят границите си от днес, като пътната полиция и длъжностните лица няма да налагат ограниченията за пътуващите.

Чехия позволява неограничено пътуване до и от 26 държави, но все още забранява на територията й да влизат граждани на Белгия, Португалия, Швеция и Обединеното кралство.

Гърция също отваря границите си

Гърция отвори границите си и позволява пътувания на туристи и от по-далечни дестинации като Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

От днес би трябвало да отпадне 7-дневната карантина за българските граждани, влизащи в Гърция. Но засега това не е официално оповестено.

Италия вече отвори границите си на 3 юни, както и Полша, която се отвори за пътниците в ЕС на 13 юни.

Испания отваря от 21 юни

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че страната ще позволи пътуване до страни от ЕС от 21 юни, с изключение на Португалия. Испания обаче позволява на германските туристи да посещават Балеарските острови от днес като част от пилотна схема за възстановяване на туристическия й сектор.

Границата с Португалия остава затворена до 1 юли.

Австрия ще премахне ограниченията за пътуване от днес, но все още остава забраната за влизане в страната на пътуващите от Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Швеция и Люксембург никога не са затваряли границите си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук