Искате ли да си купите китна италианска идилия само за 1 евро?  Е, възможно е. А в условията на пандемия, има още един плюс – в селцето, в което е къщата, няма коронавирус.

Чинкуефонди е градче и община в Южна Италия, провинция Реджо Калабрия, регион Калабрия. Разположено е на 257 м. надморска височина. Населението на общината е 6 435 души. Според кмета на града Микеле Кониа, нито един жител на града не е боледувал от коронавирус.

Къща само за 1 евро и три години за ремонт

Чинкуефонди се намира само на 15 минути от плажа и има къщи, които се нуждаят от реновация.

Потенциалните собственици ще трябва да съберат 1 евро за имота и допълнителни 250 евро за застраховка на имота, докато той бъде реновиран.

Ако купувачът не завърши ремонта в рамките на три години, той може да бъде глобен до 20 000 евро.

„Намирането на нови собственици за многото изоставени къщи, които имаме, е ключова част от операция„ Красота”, която започнах, за да възстановя изоставените части на града”, каза кметът.

Къщите са нестабилни

Той продължи: „Твърде много хора са избягали от тук през десетилетията, оставяйки след себе си празни къщи.“

„Градът се издига между освежаващи хълмове и две топли морета, а наблизо тече девствена река. А плажовете са само на 15 минути с кола”.

Проблемът обаче е, че цял квартал е изоставен поради факта, че къщите са нестабилни и рискове.

Подобни примамливи оферти са често срещани в Италия. По-рано тази година, Бизача, намиращ се близо до Непал, пусна в продажба 90 къщи само за 85 цента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!