статуя Русия
Русия се разгневи на махането на статуята на съветския маршал Иван Конев /снимка: АФП/

Двама от сътрудниците на руското посолство в Прага са обявени за „персона нон грата“, обяви днес премиерът на Чехия Андрей Бабиш. По информация на РИА „Новости“, причината е, че двамата дипломати са внесли на територията на страната отровата рицин.

През април медиите в Чехия публикуваха информация, че Русия подготвя убийствата на кмета на Прага Зденек Гржиб и на ръководителя на район „Прага 6“ Ондржей Коларж заради демонтирането на паметника на маршал Конев и преименуването на площада пред сградата на руското посолство в чешката столица. За целта Москва е изпратила служители на специалните си служби под дипломатическо прикритие, които внесли в страната силноотровното вещество рицин. Случаят болезнено напомни за опита за отравяне на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, който предизвика огромен политически скандал.

Заговор или измама?

Според руски медии чехите са се заели със случая, след като служител на руското посолство е пуснал умишлено „фалшива“ информация за подготвяния атентат с отрова срещу двамата управленци на Прага.

Имената на изгонените още не са оповестени, а еднственият конкретен участник, замесенп в заговора, който бе оповестен от медиите още прз април, е Андрей Кончаков, оглавяващ Руския център за наука и култура в Прага. Москва поиска от чешкото правителство той да бъде поставен под полицейска закрила.

Полицията охранява и смятаните за мишена на заговора кметове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук