Чешкият министър-председател Петър Фиала
Чешкият министър-председател Петър Фиала

От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, което бе прието от Франция.

Страната ще изпълнява този ангажимент до 31 декември включително, когато ще предаде щафетата на Швеция. Чехия, която се присъедини към ЕС през 2004 г., ще председателства за втори път след периода от 1 януари до 30 юни 2009 г.

Основни приоритети на чешкото председателство

Приоритетите на предстоящото шестмесечно председателство на Чехия ще се различават от тези на френския ѝ предшественик, като се съсредоточат върху пет тясно свързани области:

  • Управление на бежанската криза и следвоенно възстановяване на Украйна
  • Енергийна сигурност
  • Укрепване на отбранителните способности на Европа и сигурността на киберпространството
  • Стратегическа устойчивост на европейската икономика
  • Устойчивост на демократичните институции.

Според Фиала действията на Русия в Украйна са оказали решаващо влияние върху приоритетите на Чешката република за председателството й на ЕС. Прага очаква да се подпише декларация ЕС-НАТО по време на своето председателство на общността. „Европа е в процес на фундаментална промяна“, заяви чешкият министър-председател.

Чешката република ще настоява страните от общността да провеждат съгласувана политика спрямо Русия и да подкрепят независимите медии и институциите на гражданското общество. Целта на Прага е постепенно да премахне зависимостта на европейските държави от енергийните доставки от Русия и да им помогне да намерят алтернативни доставчици на енергийни суровини.

Прага ще изпълнява задачи за укрепване на европейската киберсигурност и ще подкрепя активно процеса на разширяване на ЕС с включването на държави от Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова. Освен това републиката се застъпва за увеличаване на броя на държавите членки на Шенгенското споразумение за свободно движение на граждани и стоки, като се включат поне Хърватия, България и Румъния.

През следващите дни обществеността ще бъде информирана по-подробно за всички приоритети на Чешката република като председател на ЕС.

По време на своето председателство Чешката република ще бъде домакин на десетки срещи и конференции на високо равнище с лидери на общността. Планирани са също така министерски срещи и експертни консултации. Чешката република планира неофициална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС през октомври. Предполага се, че тя ще бъде посветена на сътрудничеството с европейски държави, които не са членки на ЕС. Чешките власти биха искали сред участниците да бъде и украинският президент Володимир Зеленски. Прага ще бъде основното място за провеждане на събитията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук