Драгомир Заков

„Има момент в който чашата прелива и когато една дипломатическа мисия не се отнася с уважение към приемащата я държава, незачитайки достойнството на българския народ и българската държава се стига до подобни нежелани стъпки“, каза в интервю за БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Аз не мисля че има държава, която горещо желае да изгони 70 представители на чужда дипломатическа мисия. От тук нататък трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в у нас, но по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на България“, допълни Заков.

Той обясни, че причините за изгонването на руските дипломати и служители са комплексни.

„ДАНС има достатъчно данни за дейността на някои от тези дипломати и служители на територията на България. Години наред, особено след идването на сегашния ръководител на мисия, се забелязва една тенденция към открито неуважение към България. Руското държавно ръководство трябва да си даде сметка за това какъв човек представлява Русия. По моя информация скамейката на руската дипломатическа служба е доста дълга, и когато руското ръководство разглежда дали да закрие мисията, да вземе решение дали именно това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в у нас и да изпрати човек, който би се отнасял с уважение към българската държава и земя“, обясни министърът в оставка.

„Руската политика може да се изпълнява с необходимото уважение. Работата на дипломатът е да проявява уважение независимо каква е официалната политика на държавата от която е изпратен“, допълни Заков.

Заков заяви, че не знае дали България ще промени вече взетото решение и ще се съобрази с поставения от Русия ултиматум, но според него основното решение е в Москва.

„Каквото и да правим ние тук, в Москва трябва да решат, как искат да бъде представлявана тяхната държава в България. Аз мисля, че ключовото в тази ситуация е да имаме руски представител, който проявява уважение, и с който можем да седнем и да говорим, какви трябва да бъдат нашите дипломатически отношения и на какво равнище, както и как да се спазва тази реципрочност. След доста разговори и преговори с руската страна за последните 20 години многократно съм усещал надменност. Компромисът започва от уважението“, заяви министър Заков.

Според него трябва да бъде проведен диалог между институциите по темата.

„Трябва да бъде свикан Министерският съвет. На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България. Не е разговаряно с мен за поста премиер“, отбеляза военният министър.

Той допълни, че предстои увеличаване на заплатите на военнослужещите от 1 юли по различна скала.

„Най-големият риск ще дойде, ако войната се разпространи на юг от Одеса, тогава ще има висока опасност за националната ни сигурност, може да се получи разширяване на войната към Молдова“, уточни Драгомир Заков.

Той поясни, че военноморските сили вчера са открили мина близо до българския бряг, край Камчия, която е била идентифицирана от търговски кораб, обезвредена е и няма заплаха за корабоплаването.

„Не мога да коментирам президентската институция, не е редно министър на отбраната да го прави, президентът е върховен главнокомандващ, за министъра на отбраната е важно да работи конструктивно с тази институция, в противен случай това не е добре за армията“, каза още Драгомир Заков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук