Асен Василев
На снимката: Асен Василев

След два дни дебати, парламентът прие окончателно на второ четене актуализирания бюджет на държавата за тази година. Парламентът прие и компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

След като в парламента се оформи ново мнозинство – то успя да вдигне разходите в актуализацията на бюджета с цели 760 милиона лева над тези, предвидени от правителството в оставка. Причината за увеличението е твърдението на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”, че данъчните приходи са подценени заради инфлацията. Така и приходите от ДДС бяха завишени със същата сума от 760 млн. лв.

Актуализацията беше замислена да влезе в сила от 1 юли, но поради саботирането на няколко поредни заседания от страна на опозицията и забавянето от вчера това няма да се случи.

Десетки допълнителни разходи по министерства, агенции, държавни и общински структури и други организации на бюджетна издръжка за вдигане на заплати и субсидии, както и по-големи помощи бяха одобрени с гласовете на новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

Служителите на МВР ще получат 175 милиона лева за увеличение на заплатите, земеделските производители – помощи в размер на 300 милиона лева. Повече пари ще получи и столичният градски транспорт – със 74 милиона лева. повече. За общините бяха одобрени 100 млн. повече за капиталови разходи и 30 млн. повече за повишение на заплатите.

След като повече пари бяха отредени за студентски столове и общежития, за библиотеки, университети, църкви и манастири, депутатите не пропуснаха да актуализират и собствените си заплати.

Дефицитът набъбва до 7.6 млрд. лв. (при 6.2 млрд. в момента), но остава 4.1% спрямо БВП. Актуализацията на бюджета е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9%.

Депутатите одобриха и на второ четене отстъпката от 25 стотинки за скъпите горива. Мярката предизвика горещи спорове в пленарната зала.

От ГЕРБ обвиниха управляващите че тя не достига до най- нуждаещите се.

„По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано“, заяви Делян Добрев.

Управляващите имаха други аргументи.

„Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати“, коментира Александра Корчева, „Продължаваме промяната“.

Спорът дали мярката има ресурс за повече от месец предизвика размяна остри реплики от Възраждане и „Продължавме промяната“.

Василев: Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев благодари на Министерството на финансите и на народните представители, че в една трудна обстановка са успели да свършат това, което е най-важно за българските граждани.

„Бюджетът се прие. Парламентът прояви необходимата доза отговорност в тази тежка обстановка“, заяви Василев.

Според него „бюджетът е трудно изпълним, но изпълним“.

„Заложиха се много антикризисни мерки и за домакинствата, и за бизнеса, и за пенсионерите. Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем кризите и тези турбулентни времена малко по-спокойно“, каза Василев.

На въпрос дали е възможна нова актуализация на бюджета до края на годината, както предвиждат някои икономисти, Василев отговори: „Не мисля, че такава би била необходима!“.

На въпрос дали ще бъде изплатено увеличението на пенсиите още през юли, той каза: „Пенсиите бяха изчислени от НОИ по проекта на правителството, който проект беше приет. Би следвало да могат да бъдат изплатени нормално в началото на юли“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук